γ.τ.ο.

Οι αντιδράσεις στους γ.τ.ο. δεν εμποδίζουν μια “νέα Πράσινη επανάσταση”, αλλά μια αμφίβολη και επικίνδυνη τεχνολογία.

Σχετικά με την είδηση που αναπαράχθηκε πρόσφατα στα ελληνικά ΜΜΕ για την “δήλωση 1400 επιστημόνων πως τα μεταλλαγμένα μπορούν να θρέψουν τον κόσμο” η οποία υπεραμύνεται της χρήσης των γ.τ. καλλιεργειών με τις ευλογίες των επιστημόνων(1), πρέπει  να διασαφηνισθεί ότι:

Ελλάδα & Λιθουανία κερδίζουν την εξαίρεση από κάθε αίτηση καλλιέργειας γ.τ.ο. στα εδάφη τους, υπό τις διαμαρτυρίες της Monsanto.

Η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με τη εξαίρεση που ζήτησαν και κέρδισαν η Λετονία και η Ελλάδα βάσει ενός νέου νόμου της Ε..Ε, που τους επιτρέπει να αποκλείονται από αιτήσεις εταιρειών για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (γ.τ.) καλλιεργειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τους κατηγόρησε ότι αγνοούν την ..επιστήμη.

Αμφιλεγόμενη και προβληματική η νέα πρόταση της ΕΕ για τα γ.τ. προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες νέους κανόνες σχετικά με τα γ.τ. τρόφιμα, που θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να μην εντάσσονται στο σύστημα έγκρισης  της Ε.Ε.- μια κίνηση που έχει προσελκύσει έντονη κριτική από όλες τις πλευρές στη συζήτηση για τους γ.τ.ο. Η πρόταση ανακοινώθηκε αρχικά πως θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του Προέδρου της Επιτροπής Juncker για περισσότερες δημοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών.

Εθνικοποίηση των αποφάσεων για την καλλιέργεια των γ.τ.ο. αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μια σημαντική απόφαση πάρθηκε στις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίζοντας της πρόταση σχετικά με την Εθνικοποίηση των αποφάσεων για την καλλιέργεια ή μη γ.τ.ο σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ζώντας με τους γ.τ.ο. - Ένα γράμμα απο την Αμερική

Μία ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες, τους πολιτικούς και το ρυθμιστικό νομοθετικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου και των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς τους κινδύνους που εγκυμονούν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.
Ως Αμερικανοί πολίτες σας γράφουμε αυτή την επιστολή επειδή είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι κι επιθυμούμε να μοιραστούμε μαζί σας τις εμπειρίες μας σχετικά με τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες (ΓΤ) και τις βλάβες που αυτές προκαλούν στα αγροτικά συστήματα, αλλά και τις μεταβολές που επιφέρουν στον εφοδιασμό τροφίμων.

Νεώτερα σχετικά με την εθνικοποίηση των αποφάσεων για την καλλιέργεια γ.τ.ο. στην Ε.Ε.


Μάλλον θετικά νεα σχετικά με την αναμενόμενη απόφαση της Ε.Ε. για την εθνικοποίηση των αποφάσεων της καλλιέργειας ή μη γ.τ.ο. στα κράτη-μέλη. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε στις 12 Νοεμβρίου υπέρ της ισχυροποίησης της νομική αιτιολόγηση για τις κυβερνήσεις χωρών της Ε.Ε. σχετικά με το να επιβάλλουν απαγορεύσεις της καλλιέργειας γ.τ. ποικιλιών στο έδαφός τους.

Πάρτε μέρος στην εκστρατεία για την απόρριψη πρότασης της Ελληνικής προεδρίας της ΕΕ για την καλλιέργεια των γ.τ.ο.

Στις 12 Ιουνίου 2014 οι Υπουργοί Περιβάλλοντος του Συμβουλίου της Ευρώπης θα αποφασίσουν για τη συμβιβαστική πρόταση-παγίδα της ελληνικής προεδρίας σχετικά με το δικαίωμα των Κρατών Μελών να αποφασίζουν την απαγόρευση ή όχι της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων Οργανισμών (γ.τ.ο.) στην επικράτειά τους. Πάρτε μέρος στην εκστρατεία κατά μιας τέτοιας απόφασης.

Είναι ο υπ. κ. Μανιάτης κατά των γ.τ.ο.; Διαβάστε εδώ

Αμφισβητήσιμες πρωτοβουλίες της Ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. για τους γ.τ.ο.

Εξελίξεις
Ο τελευταίος μήνας ήταν γεμάτος εξελίξεις για το θέμα των γ.τ.ο. στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 11 Φεβρουάριου, 19 ευρωπαϊκές χώρες ψήφισαν κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την έγκριση του γενετικά τροποποιημένου (γ.τ.) καλαμποκιού 1507 της εταιρείας Pioneer προς καλλιέργεια στην Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, η Επιτροπή συνεχίζει να εμμένει ότι θα εγκρίνει το 1507, με το επιχείρημα ότι δεν επετεύχθη και μια «ειδική πλειοψηφία» όπως απαιτείται και χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αίτηση 12 Ευρωπαίων υπουργών για την μη-έγκριση του – με την ηχηρή απουσία του Έλληνα υπ. κ. Βενιζέλου από οποιαδήποτε παρόμοια πρωτοβουλία.

Ελληνική Προεδρεία της ΕΕ για εθνικοποίηση αποφάσεων απαγόρευσης των γ.τ.ο : Ελαστικότητα, εμπλοκή εταιρειών και μόνο σύμφωνα με αποφάσεις της EFSA;

Με την ευκαιρία του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος στις 3 Μαρτίου 2014, ο Έλληνας ομόλογος υπουργός κ. Μανιάτης, βάζει ξανά στο τραπέζι το θέμα του να δοθεί η αμφισβητούμενης ισχύος δυνατότητα στα κράτη μέλη να εθνικοποιήσουν τον περιορισμό ή απαγόρευση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (γ.τ.ο.) στην επικράτειά τους, ζητώντας ευελιξία πριν από τη συζήτηση για τους γ.τ.ο.(1).

Syndicate content