Βιοπολιτική

Agroecology Greece: Μια πλατφόρμα για την Αγροοικολογία

αγροοικολογία

To Agroecology Greece αποτελεί μια νέα πλατφόρμα για την προοπτική και ανάδειξη της Αγροοικολογίας ως Επιστήμη, Πρακτική και Κίνημα. Σκοπός της είναι η πληροφόρηση και ανταλλαγή γνώσης & έρευνας για την εξοικείωση με τις αρχές και πλαίσιο της Αγροοικολογίας στην Ελλάδα, στοχεύοντας στην μετάβαση των συστημάτων παραγωγής τροφίμων προς μια βιώσιμη μορφή καθώς και στην Διατροφική Aσφάλεια και Aυτάρκεια.

Διατροφική αυτάρκεια και κρίση

Μια ειήγηση του Κοινού Τόπου στα πλαίσια της Oικογιορτής που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Τρίτση, Αθήνα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2010

20 Θέσεις ενάντια στον Πράσινο Καπιταλισμό

Ένα κείμενο του περασμένου χρόνου των Tadzio Mueller και Alexis Passadakis, σχετικά με την "πράσινη" ανάπτυξη και το λεγόμενο "πράσινο New Deal", αναλύοντας τα χαρακτηριστικά με τα οποία αναπτύσσονται και διαβλέποντας το τελικό αδιέξοδο των θεσμικών περιβαλλοντικών και πολιτικοικονομικών λύσεων, όπου ίσο ρόλο φαίνεται να παίζουν κυβερνήσεις, εταιρείες και επίσημες Μ.Κ.Ο.

Οικολόγοι για το κλίμα vs Πράσινοι καπιταλιστές

Ιδεολογίες και σενάρια για το οικολογικό ζήτημα στη Μεγάλη οικονομική  Κρίση. 

Αυτό το κείμενο θέλει να εξετάσει τα  σενάρια πού προκύπτουν από τη σημερινή οικονομική και οικολογική κρίση τόσο για τις καπιταλιστικές όσο  και για  τις αντικαπιταλιστικές δυνάμεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι ότι το οικολογικό ζήτημα του 21ου αιώνα υπερβαίνει το κοινωνικό ζήτημα του 20ου αιώνα ως κύρια πηγή συγκρούσεων. Το Πράσινο είναι το νέο κόκκινο, και η ταξική πάλη αναδιατάσσεται ανάλογα. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι η θεωρεία του οίκο-κεϋνσιανισμού που προωθεί η πολιτική του Ομπάμα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ως το νέο πρότυπο για φιλελεύθερο καπιταλισμό μετά την αποτυχία της νεοφιλελεύθερης απορύθμισης.

Λεηλατώντας Αγροτική Γη.

διατροφική αυτάρκειαΗ από κοινού ανακοίνωση του οργανισμού Grain και της Via Campesina για την υφαρπαγή γης-την εξαγορά δηλαδή αγροτικών γαιών από εταιρείες και κράτη στις αναπτυσσόμενες χώρες προς ιδία χρήση-και την διατροφική αυτονομία στο Φόρουμ για τη Διατροφική Αυτάρκεια που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη, παράλληλα-και σε αντιδιαστολή- με το Διεθνές Συνέδριο για την διατροφική ασφάλεια του Διεθνή Οργανισμού Τροφίμων Και Γεωργίας (FAO).

Βιοτεχνολογία: Ένα ακόμα βήμα προς τον καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό;

Μία πρώτη προσέγγιση…

 "Ήρθε τέλος η εποχή, που όλα, ακόμα και εκείνα που τα θεωρούσαν οι άνθρωποι σαν αναπαλλοτρίωτα (που δεν μπορούσαν να πουληθούν), έγιναν αντικείμενο ανταλλαγής, αντικείμενο αισχροκέρδειας και μπορούσαν να πουληθούν. Είναι η εποχή που ακόμα και κείνα τα πράγματα που ως τα τότε μπορούσαν να μεταδοθούν, μα ποτέ να ανταλλαχθούν σαν εμπορεύματα, να δοθούν μα ποτέ να πουληθούν, να αποχτηθούν μα ποτέ να αγοραστούν - αρετή, αγάπη, γνώμη, επιστήμη,συνείδηση κλπ- η εποχή τέλος που όλα πέρασαν στο εμπόριο.Είναι η εποχή της γενικής διαφθοράς, της παγκόσμιας αγοραπωλησίας ή για να μιλήσουμε με όρους της πολιτικής οικονομίας, η εποχή που κάθε τι, ηθικό ή φυσικό, μια κι έγινε εμπορική αξία, φέρνεται στην αγορά να εκτιμηθεί στην πιο ακριβοδίκαιη αξία του..”

Τα Τρόφιμα, η Οικονομία και το Κλίμα

βαντανα σιβα, κρίση, μεταλλαγμένα, γτο, γ.τ.ο.Πως σχετίζονται η παραγωγή τροφίμων, με τη κρίση της οικονομίας και τη κλιματική αλλαγή; η Η Δρ. Βαντάνα Σίβα είναι ίσως η γνωστότερη μορφή του κινήματος κατά των γ.τ.ο. και της παγκοσμιοποίησης και υπέρμαχος της βιοποικιλότητας και της οικολογικής γεωργίας. Το  κείμενο της για την τριπλή παγκόσμια κρίση, της οικονομίας, των τροφίμων και του κλίματος, αποτελει μια κριτική προσέγγιση για το θέμα της οικονομίας, της αγροτικής και ενεργειακής παραγωγής και μια πρώτη γνωριμία με το έργο της. [το κειμένου υποκαθιστά επίσης της προγραματισμένη συνέντευξη της Δρ. Σιβα στο BiotechWatch.gr, με την ευκαιρία της ομιλίας της στην αθήνα την περασμένη εβδομάδα, η οποία τελικά αναβλήθηκε λόγω ασθένειας]

Εισαγωγή στην θεώρηση του Βιοτεχνολογικού Λόγου

Ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα βεβαιότητας στον επιστημονικό λόγο. Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από μια σύχρονη μορφή επιστήμης για την οποία η οικονομική μεγιστοποίηση αποτελεί κυρίαρχη ιδεολογία.Οι αξίες, οι στόχοι και τα συμφέροντα των θιασωτών της βιοτεχνολογικής “ευημερίας” καθορίζουν πάντοτε ποιος τύπος επιστημονικού λόγου θα επιστρατευτεί προκειμένου να πειστεί το ευρύ κοινό.

Syndicate content