Τεχνοεπιστήμη

Χορήγηση πατέντα σε ντομάτες με μειωμένη περιεκτικότητα σε νερό

Νέα έκθεση σηματοδοτεί την ανάγκη για επείγουσα πολιτική δράση


7η Δεκεμβρίου, 2015 / Μόναχο. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) παραχωρεί όλο και περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε συμβατικές ποικιλίες φυτών καλλιέργεια. Τώρα, μια τελική απόφαση πρόκειται να ληφθεί σχετικά με ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) για τις ντομάτες με μειωμένη περιεκτικότητα σε νερό (EP1211926). Αύριο, το EPO θα έχει την τελική ακρόαση σχετικά με αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, κατόπιν της οποίας θα χορηγεί την σχετική πατέντα με κάποιες μικρές αλλαγές στη διατύπωση. Μαζί με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια συμβατική ποικιλία μπρόκολου (EP10698190), το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τις ντομάτες έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή και πυροδότησε έντονη συζήτηση κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Στο τέλος του Μαρτίου 2015, η ΕΡΟ χρησιμοποιείσαι αυτές τις δύο περιπτώσεις, για να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο, προκειμένου να μπορεί να χαρακτηρίσει φυτά και τα ζώα που προέρχονται από συμβατικές μεθόδους αναπαραγωγής ως δυνατά κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Επί του παρόντος υπάρχει αυξανόμενη αντίθεση σε αυτή την απόφαση: διάφορες αρχές Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Αυστρίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας είναι ανάμεσα σε εκείνους που επέκριναν δημόσια την απόφαση της ΕΠΟ.

Ποιος θα ελέγχει την πράσινη οικονομία;

Μια νέα αναφορά του ETC group σχετικά με τη συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια των πολυεθνικών της Βιο-Αγοράς. Από τις προπαρασκευταστικές συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών Ρίο+20 στη Νέα Υόρκη, to ETC Group στέλνει την 60-σέλιδη αναφορά της, όπου περιγράφεται το νήμα που συνδέει την κλιματική αλλαγή και τις πετρελαϊκές κρίσεις, τις νέες τεχνολογίες και την εξουσία των πολυεθνικών. Μας προειδοποιεί ότι τα ηνία της "πράσινης οικονομίας" τα κρατούν οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίες ετοιμάζονται για το έως τώρα τολμηρότερο πραξικόπημά τους, όχι μόνο με νέες στρατηγικές εξαγορές εταιρειών και με την είσοδο σε νέες αγορές, αλλά και με τη διείσδυση τους σε νέους τομείς της βιομηχανίας.

Βio-Art: Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία της κριτικής

Η Bio-Art, η τέχνη που "χρησιμοποιεί ως μέσο, αλλά και ως μορφή παρεμβατικού σχολιασμού, τη βιοτεχνολογία -την καλλιέργεια ζωντανού ιστού, μορφολογικές τροποποιήσεις, βιο-μηχανολογικές κατασκευές" θα μπορούσε να καταδείξει την υποκρισία του τεχνοεπιστημονικού λόγου...Μήπως όμως απλά συνέβαλε στην περαιτέρω νομιμοποίηση των βιοτεχνολογικών εταιρειών;

Επανεξοπλίζοντας τον Πλανήτη - Κλιματικό χάος στην Γεωμηχανική εποχή

γεωμηχανική, κλιματική  αλλαγή, αντιμετώπιση, Η εισαγωγή μιας έκθεσης του ETC Group σχετικά με τις τεχνολογίες υψηλής επικινδυνότητας στην Γεωμηχανική- δηλαδή την μεγάλης κλίμακας σκόπιμη τροποποίηση των ωκεανών, της ατμόσφαιρας και του εδάφους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής-αποτελεί μια γνωριμία με το ένα θέμα που απο την σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας συζητείται πια από  επιστήμονες, αρμόδιους χάραξης πολιτικής και τα μέσα ενημέρωσης.

Νανοτεχνολογία: Δυο Νεκροί από Νανοσωματίδια

νανοτεχνολογία, αρνητικές, επιπτώσεις, τεχνοεπιστήμηΜικροσκοπικά σωματίδια που χρησιμοποιούνται σε χιλιάδες οικιακά προϊόντα μπορούν να σκοτώσουν, προειδοποιούν ερευνητές μετά των θάνατο δυο εργατριών σε εργοστάσιο χρωμάτων στην Κίνα από σοβαρή ασθένεια των πνευμόνων.

Η Συνθετική Βιολογία ως μέρος της νέας Τεχνοεπιστήμης

συνθετική βιολογία, τεχνοεπιστήμη, βιοτεχνολογία,γτο, γ.τ.ο., μεταλλαγμένα, Είναι ήδη πολιτογραφημένη η συνθετική βιολογία. Το όνομα έχει ήδη μπει όχι μόνο στα ερευνητικά κέντρα και στο μηχανισμό προπαγάνδας των εταιρειών, αλλά και σε αίθουσες διδασκαλίας. Χωρίς να έχει ακριβώς ακυρώσει τη βιοτεχνολογία (παρά μόνο εκεί που χρειαζόταν λόγω της δυσφήμισης της βιοτεχνολογίας), η συνθετική βιολογία προσφέρει έναν ευρύτερο και πιο πλεονεκτικό ορισμό της.

 

 

Εισαγωγή στη Συνθετική Βιολογία

Το παρόν έντυπο περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό κείμενο και 2 πόστερ της ομάδας ETCgroup ως μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα της Συνθετικής Βιολογίας. Όπως ακριβώς και για την συμβατική Γενετική Μηχανική και Βιοτεχνολογία, εμφανίζεται σαν μια -μέσα από τις προηγούμενες- εξελιγμένη επιστημονική τεχνική με την ίδια ωστόσο ενθουσιώδης ρητορική για θαυματουργές λύσεις και ελπιδοφόρες εφαρμογές. Το υψηλό ρίσκο και οι κοινωνικές συνέπειες, για ακόμη μια φορά, παρακάμπτονται λόγω των κύριων επιδιώξεων των θιασωτών της: κέρδος, έλεγχος, κυριαρχία

Syndicate content