έγκριση

Έγκριση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής σε εισαγωγή τριών γ.τ. ποικιλιών σόγιας, ανθεκτικών σε αμφιλεγόμενα ζιζανιοκτόνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τελική έγκριση για την εισαγωγή και επεξεργασία τριών γ.τ. ποικιλιών σόγιας μετά την αντίρρηση και τελική αδυναμία του Ευρωκοινοβουλίου να καταλήξει σε απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας τους.

Ελλάδα & Λιθουανία κερδίζουν την εξαίρεση από κάθε αίτηση καλλιέργειας γ.τ.ο. στα εδάφη τους, υπό τις διαμαρτυρίες της Monsanto.

Η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με τη εξαίρεση που ζήτησαν και κέρδισαν η Λετονία και η Ελλάδα βάσει ενός νέου νόμου της Ε..Ε, που τους επιτρέπει να αποκλείονται από αιτήσεις εταιρειών για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (γ.τ.) καλλιεργειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τους κατηγόρησε ότι αγνοούν την ..επιστήμη.

Αμφισβητήσιμες πρωτοβουλίες της Ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. για τους γ.τ.ο.

Εξελίξεις
Ο τελευταίος μήνας ήταν γεμάτος εξελίξεις για το θέμα των γ.τ.ο. στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 11 Φεβρουάριου, 19 ευρωπαϊκές χώρες ψήφισαν κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την έγκριση του γενετικά τροποποιημένου (γ.τ.) καλαμποκιού 1507 της εταιρείας Pioneer προς καλλιέργεια στην Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, η Επιτροπή συνεχίζει να εμμένει ότι θα εγκρίνει το 1507, με το επιχείρημα ότι δεν επετεύχθη και μια «ειδική πλειοψηφία» όπως απαιτείται και χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αίτηση 12 Ευρωπαίων υπουργών για την μη-έγκριση του – με την ηχηρή απουσία του Έλληνα υπ. κ. Βενιζέλου από οποιαδήποτε παρόμοια πρωτοβουλία.

Ελληνική Προεδρεία της ΕΕ για εθνικοποίηση αποφάσεων απαγόρευσης των γ.τ.ο : Ελαστικότητα, εμπλοκή εταιρειών και μόνο σύμφωνα με αποφάσεις της EFSA;

Με την ευκαιρία του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος στις 3 Μαρτίου 2014, ο Έλληνας ομόλογος υπουργός κ. Μανιάτης, βάζει ξανά στο τραπέζι το θέμα του να δοθεί η αμφισβητούμενης ισχύος δυνατότητα στα κράτη μέλη να εθνικοποιήσουν τον περιορισμό ή απαγόρευση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (γ.τ.ο.) στην επικράτειά τους, ζητώντας ευελιξία πριν από τη συζήτηση για τους γ.τ.ο.(1).

Η ασφάλεια των τροφίμων στα χέρια "εξαρτημένων" ειδικών;

Σφοδρή κριτική κατά της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) πραγματοποιεί μια νέα έκθεση του παρατηρητηρίου Corporate Europe Observatory (CEO) και της Earth Open Source (EOS), η οποία παρουσιάζει πως τα πορίσματα για την αξιολόγηση της ασφάλειας των τροφίμων βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα που προέρχονται απο τις ίδιες τις εταιρειες καθώς και σε εμπειρογνώμονες που σχετίζονται με αυτές, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία των γνωμοδοτήσεων της.

Αμφιλεγόμενος ο τρόπος με την οποιο εγκρίθηκε η γ.τ, πατάτα Amflora στην Ε.Ε.

efsa, γ.τ.ο., μεταλλαγμενα, amflora, γενετική τροποποίηση, basf, euΤο Μάρτιο του 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Amflora, την γ.τ. πατάτα της BASF προς καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Παρατηρητήριο Corporate Europe Observatory (CEO) σε  πρόσφατη έκθεση του ερευνά το ιστορικό αυτής της απόφασης, συμπεριλαμβανομένης της αμφιλεγόμενης επιστημονικής γνωμοδότησης που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Το παρατηρητήριο διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα μισά μέλη του επιτροπής του EFSA, είχαν σχέσεις με την βιοτεχνολογική βιομηχανία. Οι γνωμοδοτήσεις τους, οι οποίες παρέβαιναν τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (WHO), συνέβαλαν στην έγκριση της γ.τ. ποικιλίας πατάτας - και είναι πιθανό να οδηγήσει στην έγκριση παρόμοιων γ.τ. καλλιεργειών στο μέλλον.

Αρνητικοί σε εθνικοποίηση αποφάσεων για τους γ.τ.ο. οι Ευρωπαίοι υπουργοί, αμφιλεγόμενη η στάση της Ελληνικής πλευράς

Ουσιαστική παρεμπόδιση απο το συμβούλιο υπουργών περιβάλλοντος της κίνησης της Ε.Ε. για την διευκόλυνση αδειοδοτήσεων της καλλιέργειας γ.τ.ο. αποτελούν οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας. Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει τα κράτη μέλη να αποφασίζουν μεμονωμένα αν θα απαγορεύουν την καλλιέργεια γ.τ. φυτών, χωρίς ωστόσο δικαίωμα γνώμης σε διεθνές επίπεδο και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των γ.τ.ο., καταρρίφθηκε από χώρες όπως η  Γαλλία, η Γερμανία και άλλες. Διφορούμενη ήταν η στάση των Ελληνικής πλευράς, μέσω της υπουργού περιβάλλοντος Κ. Μπιρμπιλή, καθώς και του κ. Σκανδαλίδη, με δημόσιες δηλώσεις εναντίον των γ.τ.ο ενώ χαρακτηρίζεται ως θετική προσέγγιση οι "επικίνδυνες" προτάσεις της Κομισιόν.

"Απόδραση" του σολομού ιχθυοτροφείου ως το πρώτο γ.τ. ζώο προς έγκριση

γ.τ., μεταλλαγμένος σολομός, γενετικά τροποποιημένος, Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ενδεχομένως θα εγκρίνει  γ.τ. σολομό AquAdvantage ως το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Ο υπό εξέταση γ.τ. σολομός  αναπτύχθηκε από την AquaBounty Technologies, και τροποποιήθηκε γενετικά ώστε να παράγει αυξητικές ορμόνες καθ' όλο το χρόνο, δημιουργώντας ένα ψάρι που, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, θα αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό του κανονικού. Αυτό, επιτρέπει τα βιομηχανικά ιχθυοτροφεία να στοιβάζει τους σολομούς σε μεγάλες μονάδες και να λαμβάνει ακόμα πιο υψηλά ποσοστά παραγωγής. Έτσι πέρα από το να στηρίζει το εντατικοποιημένο, βιομηχανικό μοντέλο ιχθυοτροφίας, εμπεριέχει και μεγάλο ρίσκο "διαφυγής" των γ.τ. γονιδίων, με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Πιέσεις της Κομισιόν για τους γ.τ.ο. με την περαιτέρω έγκριση έξι ποικιλιών προς εισαγωγή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την περασμένη τετάρτη έξι γ.τ. ποικιλίες καλαμποκιού προς εισαγωγή ως ένδειξη της επιθυμίας της να επιταχύνει τις αποφάσεις της σχετικά με την αμφιλεγόμενη τεχνολογία για βελτίωση των εμπορικών της σχέσεων. Aνησυχίες από τα κράτη μέλη σχετικά με την διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου και την ασφάλεια των ποικιλιών.

Διαμαρτυρίες για την εγκριση γ.τ. ποικιλίας απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα την καλλιέργεια μιας γενετικά τροποποιημένης φυτικής ποικιλίας (της πατάτας amflora, της εταιρείας BASF) για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, δείχνοντας να θέτει τα κέρδη του βιοτεχνολογικού λόμπι πάνω από την θέληση του κόσμου. Η Επιτροπή εξέδωσε δύο αποφάσεις για τη γενετικώς τροποποιημένη πατάτα Amflora: με την πρώτη απόφαση εγκρίνεται η καλλιέργεια της στην Ε.Ε. για βιομηχανική χρήση, κυρίως στην παραγωγή χαρτιού και η δεύτερη αφορά τη χρήση των υποπροϊόντων αμύλου της Amflora στις ζωοτροφές.

Syndicate content