Ελληνική Προεδρεία της ΕΕ για εθνικοποίηση αποφάσεων απαγόρευσης των γ.τ.ο : Ελαστικότητα, εμπλοκή εταιρειών και μόνο σύμφωνα με αποφάσεις της EFSA;
Με την ευκαιρία του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος στις 3 Μαρτίου 2014, ο Έλληνας ομόλογος υπουργός κ. Μανιάτης, βάζει ξανά στο τραπέζι το θέμα του να δοθεί η αμφισβητούμενης ισχύος δυνατότητα στα κράτη μέλη να εθνικοποιήσουν τον περιορισμό ή απαγόρευση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (γ.τ.ο.) στην επικράτειά τους, ζητώντας ευελιξία πριν από τη συζήτηση για τους γ.τ.ο.(1).
Ωστόσο, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Greenpeace Ελλάδας (2), στη πρόταση η οποία κατατέθηκε από την Ελληνική Προεδρία στις 17 Φεβρουαρίου σχετικά με το θέμα (3), υπάρχουν σημεία που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως ότι θα επιτρέπεται στη βιοτεχνολογική βιομηχανία να παρεμβαίνει στην διαδικασία εθνικής απαγόρευσης των γ.τ.ο. (4), καθώς και ότι απαιτεί πως οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να βρίσκεται σε συμφωνία με τις αμφισβητούμενες αναλύσεις επικινδυνότητας της EFSA (5), η οποία ήδη γνωμοδοτεί υπέρ της έγκρισης των γ.τ.ο.. Ερωτηματικά προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός κάλεσε τις ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις προς γνωμοδότηση σχετικά με το θέμα στις 19 Φεβρουαρίου, μόνο κατόπιν της κυκλοφορίας της πρότασης από μεριάς της Ελληνικής προεδρίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την καλλιέργεια γ.τ.ο., το συντομότερο δυνατό. Η Ελληνική κυβέρνηση κατέχοντας την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014, της δίνεται η δυνατότητα να εκφράσει τη βούληση της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών που ζητούν την πλήρη απαγόρευση των γ.τ.ο. σε όλοκληρη την αλυσίδα παραγωγής τροφίμων. Ωστόσο, θα το πράξει;
Το κείμενο στα Αγγλικά εδώ
Β.Γ.
1 Μαρτίου 2014
BiotechWatch.gr
(1) http://www.balkans.com/open-news.php?uniquenumber=189663 "Greece asks for flexibility ahead of debate on GMO"
(2)http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/2014/ipourgos-metallagmenon-epi-ellinikis-proedrias/
(3) http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2014/gmos/reports_p...
(4) Σημείο (8) του κείμενου της πρότασης: “it should therefore be provided the possibility for a Member State to request the applicant to adjust the geographical scope of its notification/application submitted”
(5)Τμήμα της πρότασης σχετικά με το άρθρο 26β για την καλλιέργεια, σημείο 3: "in conformity with EU law, reasoned, proportional and non-discriminatory” and “do not conflict with the environmental risk assessment” (carried out by EFSA)