περιβάλλον

Αμφισβητήσιμες πρωτοβουλίες της Ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. για τους γ.τ.ο.

Εξελίξεις
Ο τελευταίος μήνας ήταν γεμάτος εξελίξεις για το θέμα των γ.τ.ο. στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 11 Φεβρουάριου, 19 ευρωπαϊκές χώρες ψήφισαν κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την έγκριση του γενετικά τροποποιημένου (γ.τ.) καλαμποκιού 1507 της εταιρείας Pioneer προς καλλιέργεια στην Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, η Επιτροπή συνεχίζει να εμμένει ότι θα εγκρίνει το 1507, με το επιχείρημα ότι δεν επετεύχθη και μια «ειδική πλειοψηφία» όπως απαιτείται και χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αίτηση 12 Ευρωπαίων υπουργών για την μη-έγκριση του – με την ηχηρή απουσία του Έλληνα υπ. κ. Βενιζέλου από οποιαδήποτε παρόμοια πρωτοβουλία.

Ελληνική Προεδρεία της ΕΕ για εθνικοποίηση αποφάσεων απαγόρευσης των γ.τ.ο : Ελαστικότητα, εμπλοκή εταιρειών και μόνο σύμφωνα με αποφάσεις της EFSA;

Με την ευκαιρία του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος στις 3 Μαρτίου 2014, ο Έλληνας ομόλογος υπουργός κ. Μανιάτης, βάζει ξανά στο τραπέζι το θέμα του να δοθεί η αμφισβητούμενης ισχύος δυνατότητα στα κράτη μέλη να εθνικοποιήσουν τον περιορισμό ή απαγόρευση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (γ.τ.ο.) στην επικράτειά τους, ζητώντας ευελιξία πριν από τη συζήτηση για τους γ.τ.ο.(1).

10 λόγοι γιατί η βιοτεχνολογία δεν μπορεί να εξασφαλίσει τροφική ασφάλεια, να προστατέψει το περιβάλλον & να μειώσει τη φτώχεια στον τρίτο κόσμο

 γ.τ.ο., γενετική μηχανική, μεταλλάγμένα, βιοτεχνολογία, ρίσκοΟι εταιρίες βιοτεχνολογίας συχνά ισχυρίζονται ότι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMOs) – ιδίως οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι – είναι η απαραίτητη επιστημονική επανάσταση για να θρέψει τον κόσμο, να προστατέψει το περιβάλλον, και να μειώσει τη φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτή η άποψη στηρίζεται σε δύο κρίσιμους ισχυρισμούς, τους οποίους αμφισβητούμε. Ο πρώτος είναι ότι η πείνα οφείλεται στο χάσμα μεταξύ παραγωγής τροφής και πυκνότητας του ανθρώπινου πληθυσμού, ή ρυθμού αύξησης. Ο δεύτερος είναι ότι η γενετική μηχανική είναι ο μόνος ή καλύτερος τρόπος για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και συνεπώς ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες για τροφή. Στόχος μας είναι να προκαλέσουμε την άποψη πως η βιοτεχνολογία είναι μια μαγική λύση σε όλα τα προβλήματα της γεωργίας, ξεκαθαρίζοντας παρανοήσεις που αφορούν αυτές τις υποθέσεις.

Syndicate content