Ευρώπη

Ελλάδα & Λιθουανία κερδίζουν την εξαίρεση από κάθε αίτηση καλλιέργειας γ.τ.ο. στα εδάφη τους, υπό τις διαμαρτυρίες της Monsanto.

Η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με τη εξαίρεση που ζήτησαν και κέρδισαν η Λετονία και η Ελλάδα βάσει ενός νέου νόμου της Ε..Ε, που τους επιτρέπει να αποκλείονται από αιτήσεις εταιρειών για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (γ.τ.) καλλιεργειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τους κατηγόρησε ότι αγνοούν την ..επιστήμη.

Σπόροι και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία: ένας χρόνος μετά. Συνέντευξη της Arche Noah στο BiotechWatch.gr

Η περασμένη χρονιά χαρακτηρίστηκε  από σημαντικές διεργασίες για το μέλλον των σπόρων στην Ευρώπη.  Η πρόταση για την αναθεώρηση της σχετική νομοθεσίας που κατατέθηκε από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2013, αποτέλεσε ουσιαστικά μια προσπάθεια κατάφωρης αφαίρεσης θεμελιωδών δικαιωμάτων των αγροτών, λειτουργώντας υπέρ μιας συγκεντρωτικής αγοράς και με ολοφάνερες αρνητικές συνέπειες για την αγροτική βιοποικιλότητα και τους σπόρους ως δημόσιο αγαθό.

Εθνικοποίηση των αποφάσεων για την καλλιέργεια των γ.τ.ο. αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μια σημαντική απόφαση πάρθηκε στις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίζοντας της πρόταση σχετικά με την Εθνικοποίηση των αποφάσεων για την καλλιέργεια ή μη γ.τ.ο σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Έρευνα κριτικάρει την αξιοπιστία των δοκιμών για την ασφάλεια των Γ.Τ.Ο. από Ε.Ε. και Η.Π.Α.

 

Μεταλλαγμένα, γτο, γ.τ.ο., gm, gmo, βιοτεχνολογία, ασφάλεια, ευρώπη, Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από οκτώ διεθνείς ερευνητές και δημοσιοποιήθηκε το περασμένο μήνα αμφιβάλει για την αξιοπιστία των δοκιμών της Ευρωπαϊκής και Αμερικάνικης Υπηρεσίας  (EFSA και FDA) σχετικά με τους κίνδυνους των γ.τ.ο. για την ανθρώπινη υγεία.

Ευρωπαϊκό πράσινο φως για το ΜΟΝ810 στη Monsanto (η οποία γνώριζε και καλωσόριζε ενώ ήταν ακόμη κόκκινο..)

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε σήμερα (30 Ιουνίου) τα αποτελέσματα της επιστημονικής γνωμοδότησης της για την γ.τ. ποικιλία καλαμποκιού MON810 της εταιρείας Monsanto η οποία παραβλέπει ανεξάρτητες επιστημονικές ενδείξεις για τις επιπτώσεις της καλλιέργειας του, διακυβεύοντας έτσι τις αντιδράσεις και την απόρριψη από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κάτι που μπορεί να ανοίξει την πόρτα στην αναγκαστική αποδοχή της ποικιλίας. Το πιο ενδιαφέρον: Πριν ακόμα ανακοινωθεί η γνωμοδότηση, μια μέρα πριν, η Monsanto γνώριζε και το επικρότησε καταδεικνύοντας ίσως χαρακτηριστικά τις καλές σχέσεις της με την επιτροπή…

Syndicate content