Χορήγηση πατέντα σε ντομάτες με μειωμένη περιεκτικότητα σε νερό

Νέα έκθεση σηματοδοτεί την ανάγκη για επείγουσα πολιτική δράση


7η Δεκεμβρίου, 2015 / Μόναχο. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) παραχωρεί όλο και περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε συμβατικές ποικιλίες φυτών καλλιέργεια. Τώρα, μια τελική απόφαση πρόκειται να ληφθεί σχετικά με ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) για τις ντομάτες με μειωμένη περιεκτικότητα σε νερό (EP1211926). Αύριο, το EPO θα έχει την τελική ακρόαση σχετικά με αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, κατόπιν της οποίας θα χορηγεί την σχετική πατέντα με κάποιες μικρές αλλαγές στη διατύπωση. Μαζί με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια συμβατική ποικιλία μπρόκολου (EP10698190), το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τις ντομάτες έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή και πυροδότησε έντονη συζήτηση κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Στο τέλος του Μαρτίου 2015, η ΕΡΟ χρησιμοποιείσαι αυτές τις δύο περιπτώσεις, για να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο, προκειμένου να μπορεί να χαρακτηρίσει φυτά και τα ζώα που προέρχονται από συμβατικές μεθόδους αναπαραγωγής ως δυνατά κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Επί του παρόντος υπάρχει αυξανόμενη αντίθεση σε αυτή την απόφαση: διάφορες αρχές Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Αυστρίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας είναι ανάμεσα σε εκείνους που επέκριναν δημόσια την απόφαση της ΕΠΟ.

"Εναπόκειται τώρα στους πολιτικούς να δείξουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα καλά οργανωμένα συμφέροντα της όλης κερδοφόρας επιχείρησης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας", δηλώνει ο Christoph Then του συνασπισμού No Patents on Seeds. "Το EPO, οι δικηγόροι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και οι μεγάλες εταιρίες επωφελούνται από αυτές τις πατέντες, αλλά οι αρνητικές συνέπειες αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Είναι ύψιστης σημασίας το εφαρμοστούν σωστά οι υφιστάμενες απαγορεύσεις."

Το άρθρο 53 (β) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPC) απαγορεύει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε φυτικές ποικιλίες και βασικές βιολογικές διαδικασίες αναπαραγωγής τους. Το EPO στην τρέχουσα ερμηνεία του δικαίου ευρεσιτεχνίας της έχει διαβρώσει τις υφιστάμενες απαγορεύσεις και τις καθιστά σχεδόν αναποτελεσματικό. Αυτό διαφαίνεται στην και πρόσφατη έκθεση του συνασπισμού No Patents on Seeds που πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα σε μια διάσκεψη των μέσων ενημέρωσης στο Μόναχο. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα λεπτομερή πολιτικό σχέδιο δράσης που πρέπει να πραγματοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η εξέλιξη και να εφαρμόστουν αποτελεσματικές απαγορεύσεις.

Φαίνεται ότι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τις ντομάτες δεν μπορεί πλέον να παρακαμθεί. Στις 10 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, το EPO έλαβε την απόφαση χορήγησης για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το μπρόκολο.

"Απλά  το μην κάνουμε τίποτα δεν αποτελεί επιλογή. Περισσότερες από χίλιες αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν ποικιλίες συμβατικής καλλιέργειας που ήδη εκκρεμούν στο EPO», λέει η Ruth Tippe, η οποία είναι υπεύθυνη για την έρευνα πατεντών του No Patents on Seeds. "Περίπου 120 τέτοια διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν ήδη χορηγηθεί. Αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετίζονται με τα φυτικά χαρακτηριστικά περίπου 1000 ποικιλιών λαχανικών.

Ένα πρόσφατο κάλεσμα από τον διεθνή συνασπισμό No Patents on Seeds! για να σταματήσουν αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας υποστηρίζεται από αρκετές εκατοντάδες οργανώσεις, σε όλη την Ευρώπη: από την Bionext (Κάτω Χώρες), την Berne Declaration (Ελβετία), το GeneWatch (Η.Β.), τη Greenpeace, την Misereor και No Patents on Life (Γερμανία), το Development Fund (Νορβηγία), το Red de Semillas (Ισπανία), Rete Semi Rurali (Ιταλία), το Reseau Semences Paysannes (Γαλλία), το BiotechWatch.gr και Πελίτι (Ελλάδα) και την Swissaid (Ελβετία). Όλες οι οργανώσεις ζητούν την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού δικαίου ευρεσιτεχνίας ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα κατοχύρωσης πατεντών σε υλικό αναπαραγωγής, σε φυτά και ζώα και στα τρόφιμα που προέρχονται από αυτά.


Διαβάστε την πρόσφατη αναφορά του No Patents on Seeds εδώ

Επικοινωνία:
Γερμανία: Christoph Then, Tel.: + 49 15154638040, info@no-patents-on-seeds.org
Ελλάδα: Βασίλης Γκισάκης, BiotechWatch.gr: info@biotechwatch.gr