Αμφιλεγόμενη και προβληματική η νέα πρόταση της ΕΕ για τα γ.τ. προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες νέους κανόνες σχετικά με τα γ.τ. τρόφιμα, που θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να μην εντάσσονται στο σύστημα έγκρισης  της Ε.Ε.- μια κίνηση που έχει προσελκύσει έντονη κριτική από όλες τις πλευρές στη συζήτηση για τους γ.τ.ο. Η πρόταση ανακοινώθηκε αρχικά πως θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του Προέδρου της Επιτροπής Juncker για περισσότερες δημοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών. Σε προηγούμενες ψηφοφορίες η πλειοψηφία των κρατών μελών αντιτάσσονταν στα γ.τ. προϊόντα. Δεν κατάφερναν ωστόσο να πάρουν την απαραίτητη ειδική πλειοψηφία, από προεπιλογή, παραδίδοντας την απόφαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία τους ενέκρινε στη συνέχεια.

Το σχέδιο νόμου υπόσχεται να δώσει στις εθνικές κυβερνήσεις για την απαγόρευση των γ.τ. τροφίμων και ζωοτροφών, αλλά δεν παρέχει τους νομικούς λόγους για να το πράξουν, κάτι που ανοίγει το δρόμο σε πιθανές νομικές προκλήσεις από βιοτεχνολογικές εταιρείες ή την κυβέρνηση των ΗΠΑ.


Από την άλλη πλευρά, και οι ΗΠΑ και το βιοτεχνολογικό λόμπι  φαίνονται απογοητευμένοι από την πρόταση του Επίτροπου Juncker. Ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Michael Froman - επίσης επικεφαλής διαπραγματευτής της Αμερικής συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για την διατλαντική συμφωνία TTIP- δήλωσε πως η νέα πρόταση της Επιτροπής θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αγνοούν την επιστήμη με βάση αποδεικτικά στοιχεία και περιβαλλοντικά στοιχεία: "Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από τη σημερινή ανακοίνωση του κανονιστική πρόταση που φαίνεται δύσκολο να συμβιβαστεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ", είπε. "Επιπλέον, διαιρώντας την ΕΕ σε 28 χωριστές αγορές για την κυκλοφορία ορισμένων προϊόντων φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με στόχο την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Σε μια εποχή που οι ΗΠΑ και η ΕΕ εργάζονται για να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση μέσω ΤΤΙΡ, προτείνοντας αυτό το είδος περιοριστικά μέτρα δεν είναι κάτι εποικοδομητικό."
Η κριτική του Froman αντηχεί εκείνες του Ευρωπαϊκού βιοτεχνολογικού λόμπι, EuropaBio, που δηλώνει ότι "οι νέοι κανόνες θα υπονομευόσουν την λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και, συνεπώς θα προκαλέσουν βλάβη, στην απασχόληση, την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. "


H Greenpeace δήλωσε πως "Η πρόταση της Επιτροπής είναι μια φάρσα, διότι αφήνει το σημερινό αντιδημοκρατικό σύστημα (αξιολόγησης των γ.τ.ο.) ανέπαφο. Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να συνεχίσει να αγνοεί την απόρριψη των γ.τ. καλλιεργειών, παρά την υπόσχεση του Προέδρου Juncker να επιτρέψει στη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ να σταματήσει τις αποφάσεις της Επιτροπής σχετικά με τους γ.τ.ο.
Το κόμμα των Πρασίνων μέσω του ευρωβουλευτή Bart Staes, δήλωσε επίσης πως "ο επίτροπος Juncker συνεχίζει τον κατήφορο ανοίγωντας τον δρόμο για τους γ.τ.ο. Ευρώπη. Το προτεινόμενο νέο σύστημα για την έγκριση των τροφίμων και των ζωοτροφών που περιέχουν γ.τ.ο. ακολουθεί την ίδια λογική με τη πρόσφατη αναθεώρηση των κανόνων για την έγκριση των γ.τ. καλλιεργειών. Με την παροχή του «καρότου» προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιλέξουν από ευρωπαϊκό αδειών επίπεδο, είναι σαφές ότι η Επιτροπή προσπαθεί να κάνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τις άδειες της ΕΕ ευκολότερη. Αυτή είναι μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Είναι επίσης πολύ κυνικό ότι η Επιτροπή σχεδιάζει να εγκαινιάσει μέσα από την έγκριση του 17 γ.τ. ποικιλιών την ερχόμενη εβδομάδα την ίδια στιγμή καθώς αναγνωρίζει ότι το ισχύον σύστημα αδειοδότησης είναι λανθασμένο ... Η Επιτροπή θα πρέπει να προσέξει τις δικαιολογημένες ανησυχίες των Ευρωπαίων πολτών, αντί να υποκύπτει στις απαιτήσεις των εταιριών βιοτεχνολογίας"

Β.Γ.
24 Απριλίου 2015
BiotechWatch.gr