Είναι ο Υπ. Μανιάτης κατά των γ.τ.ο.;

Ο Υπ. Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης διατείνεται ότι η πρόταση που συνέταξε, μαζί με το επιτελείο, του είναι ουσιαστικά κατά των γ.τ.ο.. Ωστόσο, η επιχειρηματολογία τους δεν πείθει.


Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι "Ελληνική πρόταση – η οποία βασίζεται στην αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – είναι η μόνη ρεαλιστική βάση για συζήτηση" καθώς και ότι το ότι "με βάση το δεδομένο συσχετισμό δυνάμεων στην ΕΕ, η στήριξη μαξιμαλιστικών θέσεων με τη διατύπωση μιας ριζικά διαφορετικής πρότασης, παρά τη στιγμιαία θετική δημοσιότητα, θα είχε ως αποτέλεσμα το να ναυαγήσει μακροπρόθεσμα οποιαδήποτε πιθανότητα αλλαγής στο αδειοδοτικό νομικό πλαίσιο". Με άλλα λόγια, θεωρήθηκε "μαξιμαλιστικά" ουτοπικό το να προωθηθεί μια πρόταση από την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ η οποία θα έθετε την βάση παντελούς απόρριψης της δυνατότητας καλλιέργειας των γ.τ.ο. και πήραν την πρωτοβουλία για μια άλλη. αμφιλεγόμενης δραστικότητας ως προς τον σκοπό της απαγόρευσης καλλιέργειας γ.τ.ο. σε Ευρωπαϊκό έδαφος.


Αγνοούν επίσης επιδεικτικά τους λόγους για τους οποίους η εθνικοποίησης της απόφασης για την απαγόρευση των γ.τ.ο. θεωρήθηκε από την αρχή “επικίνδυνη”: Πως οι γ.τ.ο. (γύρη και σπόροι) δεν γνωρίζουν σύνορα και η επιμόλυνση γειτνιαζόντων χωρών γίνεται έτσι κάτι πολύ εύκολο. Αγνοούν επίσης, το θέμα της βιολογικής γεωργίας και την  επικείμενη επιμόλυνση σε βιολογικούς αγρούς χωρών οι οποίες θα συναινέσουν στην καλλιέργεια γ.τ.ο στα χωράφια τους. Τέλος, αποδυναμώνουν την αιτιολογία και την νομική φαρέτρα των χωρών που θα θέλήσουν να επιχειρηματολογήσουν κατά της καλλιέργειας γ.τ.ο. σε επίπεδο ΠΟΕ.


Με δικά τους λόγια επίσης αναφέρουν πως “η τρέχουσα πρόταση δεν είναι η ιδανικά προτιμητέα επιλογή μας”. Παρόλα αυτά πήραν την πρωτοβουλία να ανασκαλίσουν ένα θέμα το οποίο ουσιαστικά δεν θα μπορέσουν να χειριστούν και να προκύψουν θετικά αποτελέσματα ως προς την απαγόρευση καλλιέργειας των γ.τ.ο.

Δεν γίνεται επίσης να μην προκύψει ένα μεγάλο ερωτηματικό, γιατί η Ελληνική Προεδρία αφού κόπτεται τόσο πολύ κατά των γ.τ.ο. δεν συνυπόγραψε εθελοντικά, μέσω του υπ. κ. Βενιζέλου, το κείμενο των 12 Υπουργών του περασμένου Μαρτίου η οποία προέτρεπε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην συναινέσει στην έγκριση συγκεκριμένης γ.τ. ποικιλίας καλαμποκιού (1507 της Pioneer) (σχετικό άρθρο: bit.ly/1gfAS0G).


Τέλος, το πιο “’ύποπτο” είναι, όπως επισημαίνουν και πολλές Ευρωπαϊκές οργανώσεις, πως η πρόταση της Ελληνικής προεδρίας ουσιαστικά εισάγει τις εταιρίες βιοτεχνολογίας στο παιχνίδι με το να επιτρέπει την άμεση διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των εταιρειών και των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης, δίνοντας τες έτσι  αδικαιολόγητη εξουσία. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ακόμη, πως η θέση της Ελληνικής Προεδρίας συμπίπτει με την θέση του λόμπι των εταιρειών βιοτεχνολογίας (EuropaBio) (σχετικό άρθρο: t.co/cB6oyp1lY3)


Όπως επισημαίνει το παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) “Ο Έλληνας Υπουργός μεσούσης της Ελληνικής Προεδρίας, έφερε στο προσκήνιο ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που είχε παραμείνει άλυτο στην Ε.Ε. ενώ δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις ούτε για την σκοπιμότητα της επιλογής του να ανοίξει αυτόν τον φάκελο ούτε για τους ακριβείς λόγους για τους οποίους η Επιτροπή πίεσε το Συμβούλιο να συζητήσει το συγκεκριμένο σχέδιο. Επίσης, δεν είχε κανένα δικαιολογητικό να δεχθεί να ανοίξει τον σχετικό φάκελο προς συζήτηση και μάλιστα καταθέτοντας μια συμβιβαστική πρόταση καθ’ υπαγόρευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ, γνωρίζει ότι μπορούσε κάλλιστα, ως Προεδρεύων, να μην δεχθεί να το συζητήσει κατά την περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας”, καθώς επίσης και ότι “αρκέστηκε στην παρουσίαση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και σε αντιφατικές ερμηνείες ή επεξηγήσεις, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η επιλογή του ήταν όχι μόνο επιβεβλημένη, αλλά ιδιαίτερα αναγκαία και χρήσιμη για να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μπορούν να αρνηθούν τις καλλιέργειες γ.τ.ο.”.


Το σίγουρο είναι πως είτε λόγω πολιτικού ραγιαδισμού, είτε ανικανότητας, είτε για το ότι η Ελληνική Προεδρία λειτουργεί ως φερέφωνο των εταιρειών βιοτεχνολογίας, η παρούσα διακυβέρνηση κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως αυτή που έστρωσε το χαλί για την καλλιέργεια γ.τ.ο. στην Ευρώπη παρόλη την καθολική αντίθεση των πολιτών της χώρα τους.

Βασίλης Γκισάκης
BiotechWatch.gr

Διαβάστε σχετικά:
-Η θέση του Υπ. κ. Μανιάτη: http://bit.ly/1kEjjdM
-Οι εξηγήσεις του κ. Βαρελίδη (Ακόλουθος Περιβάλλοντος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ), προασπιζόμενος της θέσης του υπουργού: http://bit.ly/1ulsB14
-Η θέση τους ICSD: http://bit.ly/Thh05Y