"..Το πρόβλημα στην ρίζα του.." θερινά χρονικά αντίστασης στους γ.τ.ο.

 

Αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να θεωρηθεί “καυτό”  όσον αφορά τις εξελίξεις και την δράση κατά των γ.τ.ο.. Ήδη οι πολυεθνικές BASF και Pioneer απολογούνται για την επιμόλυνση χωραφιών με μή εγκεκριμένες γ.τ. ποικιλίες σε Σουηδία και Γερμανία ενώ αντίστοιχες έρευνες ξεκίνησαν και σε άλλες χώρες. Μέσα του Αυγούστου η γαλλική αστυνομία βρέθηκε να στέκεται ανήμπορη έχοντας εξήντα ανθρώπους, κλειδωμένους μέσα σε ένα ανοιχτό χωράφι με πειραματικά γ.τ. αμπέλια να ξεριζώνουν όλα τα φυτά. Στην Ισπανία τον Ιούλιο, δεκάδες άνθρωποι κατέστρεψαν δύο χωράφια με γ.τ.ο.. Στην Αϊτή, τον Ιούνιο, χιλιάδες αγρότες διαδήλωναν κατά της “ ανιδιοτελούς προσφοράς” σπόρων της εταιρείας Monsanto..ένα είδος κοινωνικής δράση για την προστασία της διατροφικής επάρκειας και για τον πλανήτη που δείχνει να εντείνεται όλο και περισσότερο..

Τον Ιούνη μια ποικιλία γ.τ. πατάτα στους αγρούς της Σουηδίας καλλιεργούταν παράνομα για μήνες. Η  Plant Science, θυγατρική εταιρεία του γερμανικού γίγαντα της χημικής βιομηχανίας BASF, φαίνεται να έκανε ¨λαθος” και να μπέρδεψε τους κόνδυλους πατάτας μολύνωντας χωράφια με την εγκεκριμένη-πια- ποικιλία γ.τ. πατάτας Amflora με μια άλλη πειραματική, μη-εγκεκριμένη, την Amadea, η οποία δεν έχει ελεγχθεί πλήρως για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία.
Η επιμόλυνση στην Σουηδία έρχεται κατόπιν μιας σχεδόν πανομοιότυπης περίπτωσης, κατά την οποία χιλιάδες εκτάρια, επιμολυσμένα με απαγορευμένη γ.τ. ποικιλία καλαμποκιού της εταιρείας Pioneer hi-breed, έπρεπε να καταστραφούν, αφού καλλιεργήθηκε παράνομα σε 7 πολιτείες της Γερμανίας.

 Στην Γαλλία, η δράση της καταστροφής του γ.τ. αμπελώνα είχε επαναληφθεί και πέρυσι. Τότε τα φυτά είχαν μόνο κοπεί και πάρθηκαν μέτρα ασφαλείας μετά από το επεισόδιο (φώτο δεξιά). Αυτό είχε εφησυχάσει τις αρχές και δεν περίμεναν καινούργια επίθεση. Ξημερώματα της 16ης  Αυγούστου ωστόσο η ομάδα των ακτιβιστών αφού κλειδώθηκε μέσα στην έκταση του Γαλλικού Ινστιτούτου Αγρονομικών Ερευνών κατέστρεψε και τα 70 φυτά της γ.τ. καλλιέργειας πραγματοποιώντας όχι απλά μια συμβολική πράξη αλλά μια προσπάθεια να αντιμετώπισουν ”..το πρόβλημα στην ρίζα του” Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας, ο Olivier Florent είπε στην εφημερίδα Le Figaro ότι έτσι καταδικάζουν την χρήση δημόσιων πόρων για ανοιχτά πειράματα με γ.τ.ο. τα οποία "απλά δεν θέλουμε."

Αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση σε γ.τ. καλλιέργειες που ακούστηκε στον διεθνή τύπο αυτό το καλοκαίρι. Τον Ιούλιο, δεκάδες άνθρωποι κατέστρεψαν δύο πειραματικές καλλιέργειες γ.τ. καλαμποκιού της Syngenta στην στην περιοχή της Girona, στην Ισπανία (φώτο αριστερά). Σε ένα δελτίο τύπου της ομάδας ecologistas en accion ξεκαθαρίστηκε ότι “Αυτού του είδους η άμεση δράση είναι ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθούμε στην πολιτική τετελεσμένων γεγονότων μέσω της οποίας η κυριαρχία, το κράτος και οι βιοτεχνολογικές πολυεθνικές επιβάλουν μονομερώς τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς."

Στην Αϊτή μετά το σεισμό του τρέχοντος έτους, η εταιρεία Monsanto προσέφερες 475 τόνους  υβριδίων καλαμποκιού και στείρων σπόρων κηπευτικών σε συνεργασία με την USAID. Τον Ιούνιο, 10.000 Αϊτινοί αγρότες διαδήλωσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την “δώρο δηλητήριο” όπως το ομομασαν, το οποίο δεν παράγει κανένα βιώσιμο σπόρο για τις μελλοντικές καλλιέργειες και απαιτεί μεγαλες χημικές εισροές λιπασμάτων και φυτοφάρμακων.   Ένας από τους ηγέτες των αγροτών, ο Chavannes Jean-Baptiste, παρατήρησε ότι τα βιοτεχνολογικά σχέδια καθιστούν τους γεωργούς εξαρτώμενους από τις πολυεθνικές εταιρείες.

Η αντίθεση του κόσμου προς τις γ.τ. καλλιέργειες δείχνει να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με τον ρόλο και τα χαρακτηριστικά των γ.τ.ο.: απαίτηση για μαζικές χημικές εισροές που καταστρέφουν την τοπική βιοποικιλότητα και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, δυνατότητα  σταυρογονιμοποίησης με άλλες καλλιέργειες και ζιζάνια, δημιουργία “υπερζιζανίων”, αποδεδειγμένη πρόκληση βλάβης των οργάνων, στειρότητας, διαβήτη και παχυσαρκίας στα θηλαστικά. Όλα αυτά μαζί με την χρήση της διαγονιδιακής τεχνολογίας ως ένα βολικά κερδοσκοπικο μέσο ελέγχου και κυριαρχίας  

Ωστόσο, καθώς οι κυβερνήσεις και οι εμπορικές συμφωνίες παρακάμπτουν τη βούληση του λαού, κάποιοι παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους. Η αύξηση των  καταστροφών γ.τ. καλλιεργειών αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι άνθρωποι παγκόσμια απορρίπτουν την χημική και γενετική ρύπανση των τροφίμων και του περιβάλλοντος.

 

BiotechWatch.gr
(βασισμένο σε άρθρο του Rady Aranda-foodfreedom.wordpress.com)
Σεπτέμβριος 2010