Ανοιξιάτικες Δημιουργικές Αντιστάσεις κατά Γ.Τ. πειραματικών καλλιεργειών

γ.τ.ο, μεταλλαγμένα, γενετική μηχανική,Στην Γερμανία τον τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο πραγματοποιήθηκε μια σειρά ενεργειών από ακτιβιστές με σκοπό να διαμαρτυρηθούν και να σαμποτάρουν πειραματικές καλλιέργειες γ.τ. ποικιλιών. Αξιοσημείωτο: κάποιοι αντι-διαδηλωτές, πιθανότατα με εταιρειακή προτροπή και χρηματοδότηση, διαμαρτύρονταν για την καταστροφή γ.τ. αγρών δηλώνοντας ότι είναι “εγκληματική πράξη”..

Στις 17 του περασμένου Απρίλη, μετά από την Διεθνή Ημέρα Δράσης της Via Campesina, πραγματοποιήθηκε ένα σαββατοκύριακο δράσης σε μια Βιοτεχνολογική Φάρμα- ένα είδος πειραματικού και εκθεσιακού χώρου με γ.τ. Ποικιλίες- η οποία βρίσκεται στο Upligen, 50 χμ δυτικά της πόλης Magdeburg. Ήδη στις 13 Μαρτίου ο ίδιος χώρος είχε καταληφθεί και εκκενωθεί την ίδια μέρα. Το σαββατοκύριακο δράσης περιελάμβανε ποδηλατοπορεία, μίνι-συναυλία και ρίψη “σποροβομβών”- μπαλίτσες πηλού με ενσωματωμένους σπόρους, χρησιμοποιούνται και στον τρόπο σποράς της Φυσικής Καλλιέργειας- ώστε να αχρηστευτούν ουσιαστικά τα πειράματα με γ.τ. ποικιλίες σε ανοιχτούς αγρούς.

Την ίδια στιγμή, πληρωμένοι “διαδηλωτές” πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία ..υπέρ των γ.τ.ο. Μπροστά απο την είσοδο της φάρμας, με πλακάτ που έγραφαν “όχι στην Αναρχία” και “καταστροφή χωραφιών = εγκληματική πράξη”. (η καταστροφή γ.τ. καλλιεργειών διώκεται πια σε πολλές χώρες και ποινικά με ποινές φυλάκισης και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα). Αν αυτοί οι διαδηλωτές είχαν πράγματι πληρωθεί τότε πρόκειται για ένα παράδειγμα “Astroturfing”, μια στρατηγική προπαγάνδας δηλαδή, συνήθως κομμάτι κάποιας επίσημης πολιτικής, διαφημιστικής ή δημοσιοσχετίστικης καμπάνιας, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση πως πρόκειται για μια αυθόρμητη συμπεριφορά ενός κινήματος βάσης.

Στις 4 Μαΐου πάλι, αυτή τη φορά σε πειραματικό γ.τ. αγρό στο Butow της Βορειο-ανατολικής Γερμανίας, με την λογική του σαμποτάζ πειραματικών γ.τ. Καλλιεργειών- αυτή τη φορά μιας γ.τ. ποικιλίας πατάτας της εταιρείας BASF- σπάρθηκαν μια μέρα πριν την επίσημη σπορά βιολογικές πατάτες (ποικιλίας Linda και Sava) προκαλώντας την οργή των ιδιοκτητών υπό την κάλυψη δυο τοπικών τηλεοπτικών καναλιών

πηγή: Indymedia Germany (1, 2)