Στο προσκήνιο η “αρπαγή βιομάζας” με το συνέδριο του λόμπι ΒΙΟ στο Καναδά
Η ταραχή και το πάθος με τα αγροκαύσιμα και την ενέργεια δεν έχει πάψει. Απλά έχει εξελιχθεί. Τον περασμένο μήνα στο Μόντρεαλ του Καναδά πραγματοποιήθηκε το 6ο Διεθνές Ετήσιο Συνέδριο Βιομηχανικής Βιοτεχνολογίας και Βιοεπεξεργασίας από το Αμερικάνικο λόμπι της Βιοτεχνολογίας BIO. Ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχόλησε τους εκατοντάδες συμμετέχοντες ήταν και η χρήση βιομάζας για την παραγωγή “πράσινης” ενέργειας, την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων, πλαστικών και χημικών.
Η χρήση της βιομάζας [οργανική ύλη από καλλιέργειες όπως π.χ. καλαμπόκι, σόργος, φοινικας- για έλαιο-, ζαχαροκάλαμο, ευκάλυπτος ή από τα παραπροϊόντα της γεωργίας, λ.χ. φυτικά υπολείμματα] για τέτοιους σκοπούς είναι ένα από τα καυτά θέματα για τις μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας καθώς από την μια πλευρά συνάγει με μια επιφανειακή, περιβαλλοντική προσέγγιση ενώ από την άλλη διευρύνει τις προοπτικές κέρδους για την βιοτεχνολογική βιομηχανία. Όλα αυτά με την χρήση καινοτόμων και αμφίβολων τεχνολογιών όπως η συνθετική βιολογία και την επικείμενη ανάγκη για ολοένα και περισσότερη βιομάζα ως πρώτη ύλη χωρίς να λογαριάζονται, ως συνήθως, οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες.
Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, το ETC Group, η Biofuelwatch και η Greenpeace του Quebec έδωσαν από κοινού μια κοινή ενημερωτική συνέντευξη σχετικά με τα σχέδια της βιομηχανίας προειδοποιώντας ότι η παραγωγή “πράσινης” ενέργειας είναι μια παραπλανητική υπερβολή, πως οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να αυξήσουν τις ήδη διογκωμένες επιδοτήσεις για την σχετική βιομηχανία και πως η βιομάζα που απαιτείται δεν είναι ούτε αρκετή ούτε εύκολα μετατρεπόμενη σε ανανεώσιμα καύσιμα, πλαστικά ή χημικά.
Ο Jim Thomas, ερευνητής του ΕΤC Group καταδεικνύει πως πίσω από την λεπτή, πράσινη πρόφαση καθαρής ενέργειας και ανανεώσιμων πλαστικών, η βιοτεχνολογική βιομηχανία στην πραγματικότητα πρόκειται να πραγματοποιήσει μια τεράστια ενεργειακή αρπαγή. “Ο έλεγχος των μικρότερων κομματιών της ζωής, όπως το DNA, από του Βιοτεχνολογικούς Γίγαντες έχει γίνει ακόμα πιο ταχύς και εξεζητημένος με δισεκατομμύρια δολάρια να επενδύονται σε νέες τεχνολογίες όπως η Συνθετική Βιολογία και η Μεταγονιδιωματική. Εικοσιπέντε τις εκατό της παγκόσμιας βιομάζας έχει ήδη εμπορευματοποιηθεί. Τώρα η βιομηχανία κυνηγάει το υπόλοιπο εβδομήνταπεντε. Η αναζήτηση ακόμα μεγαλύτερων ποσοτήτων φυτικής κυτταρίνης- το πιο άφθονο οργανικό υλικό στην γη- θα κάνει τις φυσικά ενδιαιτήματα και τις μη-καλλιεργούμενες περιοχές πιο εμπορικά πολύτιμες από ποτέ άλλοτε. Πριν τρία χρόνια, οι διάφορες ΜΚΟ είχαν προειδοποιήσει ότι η ζήτηση για αιθανόλη από καλαμπόκι θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές τροφίμων και στην πείνα. Είχαμε δίκιο. Σήμερα προειδοποιούμε πως αυτή η μαζική αρπαγή βιομάζας θα έχει παρόμοιες σαρωτικές συνέπειες για τους ανθρώπους- ειδικά στον Τρίτο Κόσμο, μιας και εκεί θα αποταθούν οι εταιρείες όταν δεν θα βρίσκουν πρώτη ύλη στις ίδιες τους τις χώρες.”
Η Rachel Smolker από την Βρετανική οργάνωση Biofuelwatch προκαλεί τις εταιρείες που συμμετείχαν στο συνέδριο να αναρωτηθούν κάτι βασικό: “Υπάρχει αρκετή βιομάζα στην φύση για όλους τους στόχους που έχουν τεθεί; Η απάντηση είναι ένα ηχηρό όχι.” Μέσω των επίσημων στόχων και σχεδιαγραμμάτων για τη χρήση βιομάζας από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες αποδεικνύεται το παραπάνω. Οι Η.Π.Α. έχουν θέσει της παραγωγής 36 δις γαλονιών τον χρόνο μέχρι το 2022, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν 1.3 δις τόνοι διαθέσιμης βιομάζας. Ωστόσο αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή η βιομάζα θα απαιτούσε το να δεσμευτεί το 80% της διαθέσιμης βιομάζας από την γεωργία, τις δασικές εκτάσεις και βοσκότοπους! Και αυτός είναι μόνο ένας εκ των στόχων. Η πολεμική αεροπορία των Η.Π.Α. έχει θέσει τον στόχο αντικατάστασης 25% των απαιτήσεων σε καύσιμα με βιοκαύσιμα ενώ ακολουθεί και η πρόθεση των εμπορικών αερογραμμών. Η χημική βιομηχανία επίσης έχει θέσει στόχο αντικατάστασης του 10% των πρώτων υλών της με βιομάζα. Εντωμεταξύ, πολιτικά μέτρα που σκοπεύουν στην υποστήριξη της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλεκτρισμός και θέρμανση) σημαίνουν κατά μεγάλο ποσοστό (περίπου 70% των επιδοτήσεων) σε κοινή χρήση βιομάζας και κάρβουνου καθώς και άλλες τεχνολογίες χρήσης βιομάζας. Αυτός ο συνδυασμός στόχων είναι καθ’όλα μη αειφορικός, ειδικά από την οπτική της ανάγκης του να τραφεί ένας αυξανόμενος πληθυσμός, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση εδάφους και νερού.
Ο Eric Darier, διευθυντής της Greenpeace του Quebec παρότρυνε τις κυβερνήσεις και τους επενδυτές να προσεγγίσουν τις προτάσεις του λόμπι BIO με μεγάλη προσοχή και να μην επιβιβαστούν τυφλά στο τρένο της ανάπτυξης: “Απαιτείται να υποστηρίξουμε και να εφαρμόσουμε την αρχή της πρόληψης όπως αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο και να πραγματοποιήσουμε αυστηρές και ανεξάρτητες μακροπρόθεσμες αναλύσεις πριν χαρακτηρίσουμε μια τεχνολογία ως “πράσινη”. Ο Darier κατάγγειλε την έλλειψη της δημόσιας παρουσίας στην αντιπαράθεση σχετικά με την βιοτεχνολογία και αμφέβαλλε για την ικανότητα του να διασφαλίζεται ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα για τον έλεγχο των διεκδικήσεων της αντίστοιχης βιομηχανίας. “Αυτό θα απαιτούσε μια πλήρης στρατηγική ανάλυση κάθε μιας τεχνολογίας ως αναπτύσσεται. Διαφορετικά, θα μας μένει μόνο το να ..συμμαζεύουμε τα ασυμμάζευτα, όπως ακριβώς συνέβη με τα τοξικά χημικά και με τα εντομοκτόνα.”
Αύγουστος 2009 BiotechWatch.gr
Διαβάστε σχετικά:
- Βιοκαύσιμα: Όταν η θεραπεία γίνεται χειρότερη της ασθένειας
- Εταιρείες Γ.Τ.Ο. και Βιοκαυσίμων στη Διατροφική Κρίση
- Βιοκαύσιμα: Το τραγικό οικολογικό και κοινωνικό παράδειγμα της Αμερικής