Μαζική πορεία στην Μαδρίτη για μια γεωργία χωρίς γ.τ.ο.

15.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν στις 23 Απρίλη πορεία διαμαρτυρίας στη Μαδρίτη με την συμμετοχή αγροτών, περιβαλλοντικών και καταναλωτικών οργανώσεων ζητώντας από το ισπανικό κράτος να πράξει το ίδιο που συνέβη σε χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία. Ελλάδα και Αυστρία και να απαγορεύσει τη καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στην Ισπανία.Η Ισπανία είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που καλλιεργεί γ.τ. φυτά (το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της Monsanto) σε μεγάλη κλίμακα.

Τον περασμένο χρόνο στο Μεξικό, την γενετική πηγή του καλαμποκιού, καλλιεργήθηκαν 76.0000 στρέμματα γης με γ.τ. ποικιλίες . Αυτή η καλλιέργεια πραγματοποιείται υπό την απόλυτη έλλειψη διαφάνειας και ελέγχου, με πολυάριθμες περιπτώσεις επιμόλυνσης  καλλιεργειών και τροφίμων. Ακόμα, η κυβέρνηση αγνοώντας τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις , καθώς και τις συνέπειες για την υγεία που οδήγησαν άλλες χώρες σε απαγόρευση των γ.τ.ο..

Η Προεδρία της ΕΕ γι' αυτό το εξάμηνο είναι Ισπανική και η κυβέρνηση, αν μη τι άλλο, ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να οδηγεί ένα άλλο μοντέλο της τροφής και της γεωργίας. Ωστόσο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πριν από λίγες εβδομάδες την καλλιέργεια μια γ.τ. πατάτας, η Ισπανία ήταν μία από τις λίγες χώρες που υποστήριξαν την απόφαση αυτή.

Η πορεία που πραγματοποιήθηκε είναι η κεντρική εκδήλωση μιας εβδομάδας δράσεων κατά των γ.τ.ο., με δεκάδες διαδηλώσεις, συζητήσεις και ενημερωτικές εκστρατείες σε ολόκληρη την πολιτεία. Οι οργανώσεις που συμμετέχουν θεωρούν ότι αυτή η κινητοποίηση είναι ένα σαφές και ισχυρό αίτημα προς την κυβέρνηση ώστε να ενεργήσει για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, τη γεωργία και τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς και απαγόρευση της καλλιέργειας γ.τ. φυτών στο ισπανικό κράτος.

 

Πηγή: Red de Semillas (Ισπανικό Δίκτυο για την Διατήρηση της Αγροτικής Βιοποικιλότητας)

BiotechWatch.gr
Απρίλιος 2010