Κάλεσμα συμμετοχής σε διαμαρτυρία στις 26 Οκτωβρίου 2011 στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών στο Μόναχο, Γερμανία.

Όχι σε πατέντες σε μπρόκολο και ντομάτα
Όχι πατέντες στη ζωή

Οι πολυεθνικές εταιρείες αποκτούν τον έλεγχο των βασικών πόρων στη γεωργία και στη παραγωγή τροφίμων. Οι πατέντες σε φυτά και ζώα που χορηγείται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών (EPO) επιτρέπουν σε εταιρείες όπως η Monsanto,  η Dupont, η Syngenta. η Bayer και η BASF να διεκδικήσουν τα φυτά και τα ζώα ως αποκλειστικό μονοπώλιο τους. Είναι καιρός να προβάλλουμε αντίσταση στους νόμους για τις πατέντες. Ελάτε να το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών στο Μόναχο για να σταματήσουμε τις πατέντες στους σπόρους!

Στις 26 Οκτωβρίου και 8 Νοεμβρίου 2011, στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών (EPO) του Μονάχου, θα ληφθούν δυο πολύ σημαντικές τελικές αποφάσεις, σε δημόσια ακρόαση,  σχετικά με την πατέντα στο μπρόκολο EP1069819 και την ντομάτα EP 1211926 (για περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Και οι δυο πατέντες καλύπτουν τους σπόρους, τα φυτά και τα τρόφιμα που προέρχονται από συμβατική αναπαραγωγή των φυτών (και όχι με γενετική τροποποίηση η οποία  ήδη κατοχυρώνεται ως ευρεσιτεχνία). Τον Δεκέμβριο του 2010, το EPO αποφάσισε ότι η διαδικασία για την αναπαραγωγή των παραπάνω φυτών δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ωστόσο, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το μπρόκολο και ντομάτα δεν ακυρώθηκαν. Αντιθέτως, το Μάρτιο του 2011, το EPO χορήγησε στη Monsanto ακόμα μία πατέντα σχετικά με συγκεκριμένη ποικιλία πεπονιού που παράγεται με συμβατικούς τρόπους αναπαραγωγής. Σύμφωνα με την λογική του EPO ακόμη και αν η διαδικασία για την αναπαραγωγή δεν έχει κατοχυρωθεί με πατέντα, τα προϊόντα αυτών των διεργασιών, τα φυτά, σπόροι και τρόφιμα εξακολουθούν να θεωρούνται εφεύρεση!
Το Άρθρο 53β της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPC) και άρθρο 4 της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη νομική προστασία των βιοτεχνολογικών εφευρέσεων (EC98/44) που απαγορεύουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην αναπαραγωγή αν είναι "κυρίως βιολογική" και, επίσης, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις “φυτικές ποικιλίες” έχουν εντελώς διαβρωθεί από τις αποφάσεις του EPO.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες αιτήσεις πατεντών που εκκρεμούν στο EPO και αλλού, οι οποίες καλύπτουν συμβατικές μεθόδους αναπαραγωγής στα φυτά και τα ζώα. Εάν δοθούν αυτές οι πατέντες, εταιρείες όπως η Monsanto θα κερδίσουν, πέρα από τον έλεγχο των γενετικά τροποποιημένων σπόρων,  και τους παραδοσιακούς τρόπους πολλαπλασιασμού. Αυτό θα σημαίνει ότι οι καταναλωτές, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί τροφίμων θα εξαρτιούνται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις εταιρείες. Οι αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς και οι Ευρωπαίοι μικροί αγρότες θα πληγούν ιδιαίτερα σκληρά. Οι νομοθεσίες περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας έχουν ήδη υποστεί κατάχρηση ώστε να αποκτηθεί ο έλεγχος της των μεθόδων πολλαπλασιασμού, της γεωργίας, και των παραγωγή των τροφίμων.

Το πρωί της 26 Οκτωβρίου 2011, καταναλωτές μαζί με αγρότες και κτηνοτρόφους θα διοργανώσουμε μια δημόσια διαμαρτυρία μπροστά από το EPO στο Μόναχο. Σας καλούμε να ενωθείτε μαζί μας και να παραστείτε επίσης στη δημόσια ακρόαση σχετικά με τη πατέντα στη ντομάτα στις 8 Νοεμβρίου 2011

Υποστηρίξτε μας δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στους πολιτικούς και στους Οργανισμούς για τις Πατέντες σε όλο τον κόσμο:

Όχι πατέντες σε έμβια όντα και γενετικούς πόρους

Όχι  πατέντες σε φυτά, ζώα και τρόφιμα

 

Διαβάστε σχετικα:

-Προνόμια για τις εταιρείες σπόρων, καταστολή για τους αγρότες

- No Patents On Seeds