τρόφιμα

“Θέλετε να διπλασιάσετε την παγκόσμια αγροτική παραγωγή; Δώστε την Γη πίσω στους μικρούς αγρότες..

Τα Ηνωμένα Έθνη διακήρυξαν το έτος 2014 ως  Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας. Σαν μέρος των εορτασμών, η Διεθνής  Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) εξέδωσε την ετήσια μελέτη "Κατάσταση Τροφίμων και Γεωργίας",  η οποία αυτή τη χρονιά ήταν αφιερωμένη στην οικογενειακή γεωργία.

Τρόφιμα & Κλιματική Αλλαγή: ο ξεχασμένος σύνδεσμος

Το τρόφιμα είναι βασική κινητήρια δύναμη της κλιματικής αλλαγής. Ο τρόπος που παράγονται και καταλήγουν στο πιάτο μας υπολογίζεται ότι συνεισφέρει περίπου στο μισό των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Χημικά λιπάσματα, βαρέα μηχανήματα και άλλες γεωργικές τεχνολογίες εξαρτώμενες από το πετρέλαιο συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό. Ο αντίκτυπος της βιομηχανίας τροφίμων ως σύνολό είναι ακόμη μεγαλύτερος: καταστρέφει δάση και σαβάνες για την παραγωγή ζωοτροφών και δημιουργεί απόβλητα καταστρεπτικά για το κλίμα μέσα της υπερβολικής συσκευασίας, της μεταποίησης, της ψύξης και της μεταφοράς τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις, παρόλο που αφήνει εκατομμύρια ανθρώπων να πεινούν.

Τα Τρόφιμα, η Οικονομία και το Κλίμα

βαντανα σιβα, κρίση, μεταλλαγμένα, γτο, γ.τ.ο.Πως σχετίζονται η παραγωγή τροφίμων, με τη κρίση της οικονομίας και τη κλιματική αλλαγή; η Η Δρ. Βαντάνα Σίβα είναι ίσως η γνωστότερη μορφή του κινήματος κατά των γ.τ.ο. και της παγκοσμιοποίησης και υπέρμαχος της βιοποικιλότητας και της οικολογικής γεωργίας. Το  κείμενο της για την τριπλή παγκόσμια κρίση, της οικονομίας, των τροφίμων και του κλίματος, αποτελει μια κριτική προσέγγιση για το θέμα της οικονομίας, της αγροτικής και ενεργειακής παραγωγής και μια πρώτη γνωριμία με το έργο της. [το κειμένου υποκαθιστά επίσης της προγραματισμένη συνέντευξη της Δρ. Σιβα στο BiotechWatch.gr, με την ευκαιρία της ομιλίας της στην αθήνα την περασμένη εβδομάδα, η οποία τελικά αναβλήθηκε λόγω ασθένειας]

10 λόγοι για τους οποίους δεν χρειαζόμαστε τα γενετικά τροποποιημένα τροφιμα (Έκδοση 2008)

μεταλλαγμένα, τρόφιμα, γτο, γ.τ.ο., γενετικά τροποποιημένα, γενετική, μηχανική, καλαμπόκι, γεωργία, διατροφή, επιπτώσεις, υγείαΜε τη ραγδαία πρόσφατη αύξηση του κόστους των τροφίμων – η οποία δεν αφορούσε μόνο τους δυτικούς καταναλωτές, αλλά και τους φτωχούς και πεινασμένους στον αναπτυσσόμενο κόσμο - τα γενετικώς τροποποιημένα (ΓΤ) τρόφιμα άλλη μια φορά προωθούνται ως τρόπος για να θραφεί ο κόσμο. Αυτό είναι δεν είναι παρά ένα τέχνασμα δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης. Πέρα από το απλά να μη χρειαζόμαστε περισσότερα Γ.Τ. τρόφιμα, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους είναι επείγουσα ανάγκη να απαγορευθούν εντελώς:

Syndicate content