έρευνα

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα των γ.τ.ο. και Roundup


Διεθνή σάλο έχουν προκαλέσει τα ευρήματα Γαλλικής έρευνας η οποία δείχνει πως πειραματόζωα ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους και βλάβες σε ζωτικά όργανα σε δοκιμές διατροφής με “ασφαλή” όρια γ.τ. καλαμποκιού και του εντομοκτόνου Roundup. Η έρευνα -με διάρκεια κατά πολύ μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες των εταιρειών, στις οποίες στηρίζονται οι εγκρίσεις της Ε.Ε. για τους γ.τ.ο.- προσέβαλε την στην ήδη κλονισμένη αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Αρχής τροφίμων (EFSA), η οποία είχε εγκρίνει την εν λόγω γ.τ. ποικιλία ως ασφαλή ενώ κατέκρινε πρόσφατα το μορατόριουμ Ελλάδας και Αυστρίας ως “επιστημονικά αβάσιμο”. Άμεση κριτική κατά κατά της έρευνας πραγματοποίησαν το λόμπι των εταιρειών βιοτεχνολογίας για την δημοσιευμένη και ελεγμένη έρευνα, λαμβάνοντας ανάλογη απάντηση, ενώ η Ε.Ε. ζητά εξέταση των αποτελεσμάτων.

Δημόσια έρευνα, ιδιωτικό κέρδος

Μια νέα έκθεση για την επιρροή των εταιρειών στην αποστολή των δημόσιων ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων στις Η.Π.Α.

Από την εξημέρωση του βατόμουρου μέχρι τα εργαλεία αντιμετώπισης της διάβρωσης του εδάφους, τα δημόσια πανεπιστήμια και ιδρύματα που σχετίζονται με την γεωπονική έρευνα έχουν αλλάξει ραγδαία την γεωργία στις Η.Π.Α για το ευρύ κοινό όφελος, σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω των δημοσίων επενδύσεων από το κράτος και τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις. Ωστόσο, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε από την οργάνωση Food & Water Watch διαπιστώνει ότι μέχρι το 2010, σχεδόν το ένα τέταρτο των πόρων για τη γεωργική έρευνα προέρχεται από δωρεές εταιρειών και ιδιωτών.

Iδιαίτερα τοξικό το ζιζανιοκτόνο Roundup, επιβεβαιώνουν διεθνείς επιστήμονες

rounduo ready, σόγια, carrasco, soy, τοξικόητα, γ.τ., μεταλλαγμέναΤα πρόσφατα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην αναφορά μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων έρχονται για να επιβεβαιώσουν την τοξικότητα του Roundup. Το ζιζανιοκτόνο με την μεγαλύτερη χρήση στον κόσμο και συνδεόμενο άμεσα και με την καλλιέργεια γ.τ. φυτών όπως η σόγια, αποδείχθηκε να προκαλεί δυσπλασίες σε έμβρυα και να αποτελεί άμεση απειλή για τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή, όπως ήδη συμβαίνει σε χώρες σαν την Αργεντινή και Παραγουάη όπου οι ψεκασμοί των αχανών αγροτικών εκτάσεων γ.τ. σόγιας έχουν προκαλέσει, πέρα απο τα κοινωνικά, έντονα προβλήματα υγείας.

Νέα έρευνα για τον επιβλαβή ρόλο των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην υγεία

μεταλλαγμένα, έρευνα, επικυνδυνότητα, σόγια, πείραμα, υγείαΜια 2-ετής ανεξάρτητη έρευνα Ρώσων επιστημόνων καταδείχνει, για ακόμη μια φορά, την επικινδυνότητα των γ.τ.ο. Θηλαστικά πειραματόζωα δείχνουν, μεταξύ άλλων, να έχασαν την ικανότητα αναπαραγωγής μετά από διατροφή με γ.τ. ποικιλίες σόγιας. Απαγόρευση των γ.τ. τροφίμων έως ότου ελεγχθούν για την ασφάλεια τους προτείνουν οι ίδιοι ερευνητές, ενώ τα αρνητικά για τους γ.τ.ο. αποτελέσματα έρχονται να συμπληρώσουν αντίστοιχες έρευνες σε Γαλλία και Αυστρία.

Μη-ασφαλείς τρεις γ.τ. ποικιλίες καλαμποκιού της Monsanto, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

 

mon810, Monsanto, γ.τ.ο., καλαμπόκι, μεταλλαγμένα, μεταλαγμένα,Μια πρόσφατη μελέτη Γαλλικών πανεπιστημίων και ερευνητών αποδεικνύει σαφώς την τοξικότητα των τριών γ.τ. ποικιλιών καλαμποκιού της εταιρείας Monsanto, οι οποίες ήδη παράγονται ή εισάγονται στην Ε.Ε. Οι αναλύσεις βασίστηκαν στα στοιχεία τα οποία η ίδια η εταιρεία είχε δώσει στις εγκριτικές αρχές ενώ οι ερευνητές ήταν σε θέση να έχουν πλήρη τεκμηρίωση μετά από δικαστική απόφαση που τους επέτρεψε τη πρόσβαση στα αποτελέσματα.

Έρευνα για την συνύπαρξη με γ.τ. καλλιέργειες στην Κύπρο

συνύπαρξη, γτο, μεταλλαγμένα, έρευναΣυνεργασία για την έρευνα για τη συνύπαρξη γ.τ.ο., συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Κύπρο θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο με σκοπό την εκτίμηση και ανάδειξη των επιπτώσεων που μπορούν να προκύψουν.

Τι δεν θέλουν οι εταιρείες γ.τ. σπόρων να ξέρουν οι αγρότες

μεταλλαγμένα, σπόροι, εταιρείες, βιοτεχνολογία, απόδοση, γ.τ.ο.“..Για πολλές δεκαετίες πριν την εμφάνιση της Γενετικής μηχανικής οι αγρότες εξαρτιόνταν από τους επιστήμονες των Γεωπονικών πανεπιστημίων για την πραγματοποίηση δοκιμών συγκρίνοντας νέες με παλιότερες φυτικές ποικιλίες. Τώρα όμως είναι ακόμα πιο δύσκολο για πανεπιστημιακούς να πραγματοποιήσουν αυτές τις δοκιμές σε γενετικά τροποποιημένες (γ.τ.) ποικιλίες, μιας και τους απαγορεύεται να ερευνήσουν τα γ.τ. φυτά χωρίς την άδεια των εταιρειών..”   

Syndicate content