Mε αφορμή το 3ο συνέδριο βιοτεχνολογίας στην Αθήνα. 5-7 Οκτώβρη 2006…

Τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται ετήσια συνέρια στην Ελλάδα από ένα φορέα που απροκάλυπτα έχει επωμιστεί τον ρόλο του υπεύθυνου εκπροσώπου των εταιρειών βιοτεχνολογίας και την προώθηση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, με ότι αυτά συνεπάγονται…

 

 

 

Όπως Αμερική…

Το κυριότερο λόμπι γκρουπ της Βιοτεχνολογίας στην Αμερικάνικη ήπειρο είναι ο Οργανισμός Βιομηχανιών Βιοτεχνολογίας BIO (Biotechnology Industries Organization, www.bio.org) ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερες από 1000 εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Κάθε χρόνο η BIO διοργανώνει το αντίστοιχο συνέδριο με σκοπό την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών και των δημοσίων σχέσεων των εταιρειών που συμμετέχουν. Τα συνέδρια αυτά είναι για τις ομάδες αντίστασης κατά της βιοτεχνολογίας το αντίστοιχο των διασκέψεων των    
G8 για τους πολέμιους της παγκοσμιοποίησης. Κάθε χρόνο συναντούν πάμπολλες αντιδράσεις με αντι-συνέδρια και διαδηλώσεις κατά την διάρκειά τους.
Στην Ευρώπη, η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας αντιπροσωπεύεται από τη αντίστοιχη EuropaBio  (European Association of Bio-Industries, www.europabio.org), ως δράση της οποίας περιλαμβάνει μεταξύ αάλλων “η προώθηση ενεργειών (lobbying) στα ανώτερα κέντρα λήψης αποφάσεων (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συμβούλιο Υπουργών και Συναντήσεις Κορυφής). Αποκαλυπτικό για τον τρόπο δράσης της EuropaBio είναι το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει το 1997 όταν διέρρευσε η αναφορά της Burson Marsteller, κορυφαίας εταιρείας συμβούλων δημοσίων σχέσεων, η οποία είχε αναλάβει να σχεδιάσει την στρατηγική που έπρεπε να χαραχθεί ώστε να δημιουργηθεί μια αρεστή εικόνα για τα γ.τ. τρόφιμα στην Ευρώπη. Οι οδηγίες που δίνονταν ήταν ξεκάθαρες:
“…Πρέπει να αποφεύγονται ανοιχτά debate στα Μ.Μ.Ε. σχετικά με τους κινδύνους των γ.τ.ο. γιατί είναι μάχες που εύκολα θα χαθούν….Χρησιμοποιήστε πολιτικά πρόσωπα και έγκυρους δημοσιογράφους για να μεταφέρουν το μήνυμα και αποφεύγετε επίσης κατ’ ιδίαν εμφανίσεις. Αυτό κάνει πιο έγκυρο το μήνυμα και δεν συνδέει την αξιοπιστία της πληροφορίας με τον χώρο των βιομηχανιών βιοτεχνολογίας και την επιδίωξη κέρδους…Μέσω των Μ.Μ.Ε. πρέπει να παρέχουν υλικό με θετικά, ανθρώπινα μηνύματα που να γεννούν ελπίδα, ικανοποίηση, φροντίδα”

Ποιοι πραγματικά είναι οι διοργανωτές του 3ου Συνεδρίου βιοτεχνολογίας στην Αθήνα.

Τα τελευταία χρόνια η Bionova Ε.Ε. (www.bionova.gr), η οποία ως EuropaBio Hellas-αντιπρόσωπος του Ευρωπαϊκού λόμπι βιοτεχνολογίας EuropaBio- προπαγανδίζει και υποβοηθά με ποικίλα μέσα την εισαγωγή και εδραίωση της βιοτεχνολογίας σε τεχνολογικό και εμπορικό επίπεδο και στην Ελλάδα.
Ιδρυτές της Bionova. είναι, μεταξύ άλλων, πανεπιστημιακοί καθηγητές από τα πανεπιστήμια Κρήτης και Αθηνών ενώ η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ατόμων που εμπλέκει αντιπροσώπους εταιρειών και σύμβουλους επιχειρήσεων με πανεπιστημιακούς και ερευνητές προσπαθώντας να “προάγει την συνεργασία την συνεργασία μεταξύ της Ακαδημαϊκής κοινότητας και του κόσμου των επιχειρήσεων”.
Η Bionova διαθέτοντας ως ανεξάντλητη πηγή υποστήριξης τις εμπλεκόμενες εταιρείες συμβουλεύει, εκδίδει το λουσάτο επιστημονικό-επιχειρηματικό περιοδικό (BIO), διοργανώνει σεμινάρια σε πανεπιστήμια για την βιοτεχνολογία και, το πιο σημαντικό, πραγματοποιεί κάθε χρόνο το διεθνές συνέδριο της (www.igbf.gr) όπου επιχειρήσεις και ακαδημαϊκός κόσμος τα βρίσκουν σε θέματα βιοτεχνολογίας στην Γεωργία, Ιατρική, Φαρμακευτική κτλ..
Τα Συνέδρια Βιοτεχνολογίας δεν είναι κατ’ ουσία επιστημονικά αλλά μια υβριδική μορφή προώθησης της ατζέντας των εμπλεκόμενων εταιρειών που περιλαμβάνει την έρευνα και πιο πολύ την εφαρμογή των γενετικά τροποποιημένων φυτών, την επιχειρηματική διάσταση της επιστημονικής έρευνας με διασύνδεση των ερευνητικών ομάδων και εργαστηρίων με δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, προπαγάνδα μέσω των μ.μ.ε. Όλα αυτά  με την επικάλυψη επιστημονικοφανούς σοκολάτας που να γλυκαίνει τους λιγότερο υποψιασμένους νέους επιστήμονες και κοινό κόσμο.
          Η  Bionova, ως EuropaBio Hellas ακολουθεί ξεκάθαρα τις πάγιες τακτικές των μηχανισμών της βιοτεχνολογίας όπως ήδη έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό, εξυπηρετώντας έτσι την προπαγάνδα που θέλει να παρουσιάζει την επικράτηση των γ.τ.ο ως αναπόφευκτο βήμα για ανάπτυξη.
           Απροκάλυπτα παρουσιάζονται και ως οι φορείς που θα μεσολαβήσουν για την νομική κάλυψη και την μεσιτεία εξεύρεσης διεθνών προστατών που θα χρηματοδοτήσουν την έρευνα και το πατεντάρισμα της. Δίνουν με αυτό τον τρόπο την απαραίτητη παρότρυνση στους επιστήμονες του χώρου να μπουν για τα καλά στον παζάρι της συνεργασίας με μεγάλες εταιρείες που θα τους καλύψουν οικονομικά και φυσικά θα επωμιστούν τα οφέλη και την εγκυρότητα της ερευνητικής τους δουλειάς.
           Η επιρροή των εταιρειών στους κρατικούς μηχανισμούς αποκτά λοιπόν ένα θεσμοθετημένο άλλοθι, αποφεύγοντας το να δοθεί η ρετσινιά της συνεργασίας με “μεγάλες  βρώμικες πολυεθνικές που προωθούν τα μεταλλαγμένα” και ενδύεται με το ενάρετο καθήκον για την “επιχειρηματική δραστηριότητα, την οικονομική και επιστημονική πρόοδο σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημαϊκή κοινότητα”.
            Έτσι, η Bionova Ε.Ε. επωμίζεται καθαρά τον ρόλο του θιασώτη της Βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση των γ.τ.ο. με ότι αυτά μπορούν να επιφέρουν, πρεσβεύοντας τους διεθνείς βιοτεχνολογικούς μηχανισμούς στην προσπάθεια επιβολής των συμφερόντων τους.