Μη-ασφαλείς τρεις γ.τ. ποικιλίες καλαμποκιού της Monsanto, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

 

mon810, Monsanto, γ.τ.ο., καλαμπόκι, μεταλλαγμένα, μεταλαγμένα,Μια πρόσφατη μελέτη Γαλλικών πανεπιστημίων και ερευνητών αποδεικνύει σαφώς την τοξικότητα των τριών γ.τ. ποικιλιών καλαμποκιού της εταιρείας Monsanto, οι οποίες ήδη παράγονται ή εισάγονται στην Ε.Ε. Οι αναλύσεις βασίστηκαν στα στοιχεία τα οποία η ίδια η εταιρεία είχε δώσει στις εγκριτικές αρχές ενώ οι ερευνητές ήταν σε θέση να έχουν πλήρη τεκμηρίωση μετά από δικαστική απόφαση που τους επέτρεψε τη πρόσβαση στα αποτελέσματα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Biological Sciences αποδεικνύει την τοξικότητα των τριών γ.τ. ποικιλιών καλαμποκιού από της εταιρείας Monsanto, όπως ανακοίνωσε στις 11 Δεκεμβρίου η Επιτροπή Ανεξάρτητης Έρευνας και Πληροφοριών σχετικά με τη Γενετική Μηχανική Criigen, που συμμετείχε στη έρευνα.

"..Για πρώτη φορά στον κόσμο, έχουμε αποδείξει ότι οι γ.τ.ο. δεν είναι ούτε επαρκώς υγιείς ούτε κατάλληλοι για να κυκλοφορούν στο εμπόριο. [...] Σε κάθεμια απο τις τρεις γ.τ. ποικιλίες, στα νεφρά και στο ήπαρ των πειραματόζωων, τα οποία είναι τα κύρια όργανα τα οποία αντιδρούν σε περιπτώσεις χημικής τροφικής δηλητηρίασης, παρουσιάσθηκαν προβλήματα" ανέφερε ο Gilles-Eric Séralini, εμπειρογνώμονας και μέλος της Επιτροπής για τη Επαναξιολόγηση της Βιοτεχνολογίας, που δημιουργήθηκε από την Ε.Ε. το 2008.

Ερευνητές των πανεπιστημίων της Caen και Rouen καθώς και ερευνητές της Criigen, βάσισαν τις αναλύσεις τους σε στοιχεία που δόθηκαν στις υγειονομικές αρχές από την εταιρεία Monsanto ώστε να λάβουν το πράσινο φως για το εμπόριο των τριών γ.τ. ποικιλιών, τα συμπεράσματα ωστόσο που αντλήθηκαν ήταν διαφορετικά από αυτά της Monsanto. Σύμφωνα με τον καθηγητή Séralini, η εγκριτική απόφαση των αρμόδιων αρχών για τις τρεις ποικιλίες βασίστηκαν στην ανάγνωση των συμπερασμάτων που η ίδια η Monsanto παρουσίασε και όχι σε συμπεράσματα που συνάγονται από το σύνολο των δεδομένων της έρευνας. Οι ερευνητές ήταν σε θέση να έχουν πλήρη τεκμηρίωση μετά από δικαστική απόφαση που τους επέτρεψε τη πλήρη πρόσβαση στα αποτελέσματα.

"Είναι προφανές πως οι δοκιμές της Monsanto, οι οποίες είχαν διάρκεια  90 ημερών, δεν είναι επαρκείς προκειμένου να μπορούμε να πούμε αν προκαλούν χρόνιες ασθένειες. Γι 'αυτό ζητάμε από τις δοκιμές για μια περίοδο τουλάχιστον δύο ετών», εξηγεί ένας ερευνητής. Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες απαιτούν "αυστηρή απαγόρευση" της εισαγωγής και καλλιέργειας των εν λόγω γ.τ. ποικιλιών.

Αυτές οι τρεις γ.τ. ποικιλίες (MON810, MON863 και NK603) "είναι ήδη εγκεκριμένες για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στις Η.Π.Α.", σημειώνει ο καθηγητής Séralini. "Η MON810 είναι η μόνη από τις τρεις που καλλιεργούνται σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως στην Ισπανία) ενώ οι υπόλοιπες εισάγονται".

 

Διαβαστε περισσότερα:

- Η δημοσιευμένη έρευνα εδώ

- Η δήλωση τύπου του Ινστιτούτου CRIIGEN εδώ
 

BiotechWatch.gr
Δεκέμβριος 2009