Ελλάδα & Λιθουανία κερδίζουν την εξαίρεση από κάθε αίτηση καλλιέργειας γ.τ.ο. στα εδάφη τους, υπό τις διαμαρτυρίες της Monsanto.

Η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με τη εξαίρεση που ζήτησαν και κέρδισαν η Λετονία και η Ελλάδα βάσει ενός νέου νόμου της Ε..Ε, που τους επιτρέπει να αποκλείονται από αιτήσεις εταιρειών για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (γ.τ.) καλλιεργειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τους κατηγόρησε ότι αγνοούν την ..επιστήμη.

Σύμφωνα με ένα νόμο που υπογράφηκε τον Μάρτιο μεμονωμένες χώρες μπορούν να ζητήσουν τον αποκλεισμό από κάθε αίτηση έγκρισης για την καλλιέργεια γ.τ.ο. στην ΕΕ. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια για τις εγκρίσεις, αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν προς τις εταιρείες βιοτεχνολογίας από κράτη-μέλη που να ζητούν την εξαίρεση τους.

Οι γ.τ. καλλιέργειες καλλιεργούνται κυρίως στην Αμερική και την Ασία, ωστόσο η ποικιλία καλαμποκιού MON810 της Monsanto είναι η μόνη που καλλιεργείται στην Ευρώπη, για την οποία υπάρχει έντονη αντίδραση. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δηλώσει πως είναι αντίθετες με την καλλιέργεια γ.τ.ο., ενώ η Βρετανία τάσσεται υπέρ, με την κυβέρνηση της Σκωτίας είναι εναντίον.

Η νομοθεσία της ΕΕ ενόχλησε την βιοτεχνολογική βιομηχανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θέλει την Ευρώπη να ανοίξει τις πόρτες του πλήρως στις αμερικάνικες γ.τ. καλλιέργειες, ως μέρος μιας σχεδιασμένης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ (βλέπε TTIP).

Σε χθεσινή δήλωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής μόνο η Λετονία και η Ελλάδα έχει ζητήσει τη δυνατότητα εξαίρεσης από αίτηση της Monsanto στο να καλλιεργεί ΜΟΝ810.

Οι γ.τ.ο. στην Ευρώπη είναι ένα μικρό κομμάτι της δραστηριότητας της Monsanto, η οποία δήλωσε ότι αυτές οι εξαιρέσεις δεν θα έχουν καμία επίπτωση στις επιχειρήσεις τους. "Παρ 'όλα αυτά, λυπούμαστε που ορισμένες χώρες αποκλίνουν από μια προσέγγιση βασισμένη στην επιστήμη και την καινοτομία στη γεωργία και έχουν αποφασίσει να απαγορεύσουν την καλλιέργεια μιας επιτυχημένης γ.τ. καλλιέργειας για αυθαίρετους πολιτικούς λόγους", ανέφερει η εταιρεία στην δήλωση της. Η Monsanto ανακοίνωσε ότι δεν είχε άμεσα σχέδια να ζητήσει έγκριση για κάποια νέα γ.τ. ποικιλία στην Ευρώπη.

Πηγή: http://reut.rs/1Jo2cpk
BiotechWatch.gr
Αύγουστος 2015