Έγκριση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής σε εισαγωγή τριών γ.τ. ποικιλιών σόγιας, ανθεκτικών σε αμφιλεγόμενα ζιζανιοκτόνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τελική έγκριση για την εισαγωγή και επεξεργασία τριών γ.τ. ποικιλιών σόγιας μετά την αντίρρηση και τελική αδυναμία του Ευρωκοινοβουλίου να καταλήξει σε απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας τους.

Οι τρεις ποικιλίες γ.τ. σόγιας προς έγκριση είναι οι:
• Roundup Ready 2 Xtend της Monsanto, με ανθεκτικότητα στο dicamba και glyphosate.
• Vistive Gold της Monsanto,  με ανθεκτικότητα στο glyphosate.
• Balance GT, της Bayer ανθεκτικότητα στο glyphosate και στον αναστολέα HPPD, τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την εταιρεία.


Αξιοσημείωτα, η έγκριση των παραπάνω ποικιλιών καθυστερούσε καθώς η ζιζανιοκτόνος ουσία glyphosate, στην οποία προβάλουν ανθεκτικότητα, πήρε μόλις πρόσφατα έγκριση για κυκλοφορία 18 μηνών στην Ευρωπαϊκή αγορά, λόγω του χαρακτηρισμού της ως πιθανώς καρκινογόνα από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας.
Επίσης, η δεύτερη ζιζανιοκτόνος ουσία dicamba βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία έγκρισης από τον Περιβαλλοντική Υπηρεσία των ΗΠΑ, ενώ έχει επίσης συνδεθεί με την πρόκληση καρκίνου και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.


Η Liz O'Neill διευθύντρια της οργάνωσης GM Freeze (ΗΒ) δήλωσε σχετικά:
“Ακούμε συνεχώς για την υποθετική δυνατότητες των νέων τεχνικών γενετικής τροποποίησης, ωστόσο το πραγματικό πρόσωπο τους είναι περισσότερες μονοκαλλιέργειες που ψεκάζονται με ακόμα περισσότερα ζιζανιοκτόνα. Οι πρόσφατες επιστημονικές αναφορές της Εθνικής Ακαδημίας των ΗΠΑ για τους γ.τ.ο. υπογραμμίζει τα "έντονα γεωργικά προβλήματα" που προκαλείται από τις γ.τ. ποικιλίες με ανθεκτικότητα σε ζιζανιοκτόνα, και η έγκριση της ΕΕ για ακόμη τρεις τέτοιες θα κάνει μόνο αυτά τα προβλήματα χειρότερα.
Τα Ευρωπαϊκά έθνη αρνήθηκαν να εγκρίνουν αυτές τις τρεις καλλιέργειες και οι καταναλωτές της ΕΕ τις καταψηφίζουν με τα πορτοφόλια τους για χρόνια. Οι πωλήσεις των γ.τ. τροφίμων είναι ελάχιστες σε όλη την Ευρώπη, διότι αυτό αναγράφεται στην ετικέτα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γ.τ.ο.. Η σημερινή κίνηση θα φέρει ακόμα περισσότερους γ.τ.ο. στην Ευρώπη και θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο να τα αποφύγουν οι καταναλωτές Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω για όποιον θέλει την τροφή τους να παράγεται με υπευθυνότητα, δικαιοσύνη και με βιώσιμο τρόπο.

Βασίλης Γκισάκης
BiotechWatch.gr
Ιούλιος 2016