Ο Νομος του Σπόρου της Navdanya-Βαντάνα Σίβα σε Ελληνική έκδοση

O Νόμος του Σπόρου είναι το αποτέλεσμα μιας ομάδας εργασίας όπου συμμετείχαν επιφανείς καθηγητές, νομικοί, γενετιστές και γεωπόνοι υπό τον συντονισμό του Ιδρύματος Navdanya της Vandana Shiva, για την προστασία της αγροτικής βιοποικιλότητας και των δικαιωμάτων των αγροτών. Το κείμενο αποτελεί μια εμπεριστατωμένη νομική πρόταση η οποία επιδιώκει να καταστεί εργαλείο για την μορφοποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Μετά την πρόσφατη πρόταση αναθεώρησης  της  Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας σχετικά με τους Σπόρους  και την αναμενόμενη μορφοποίηση της από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ο Νόμος του Σπόρου μπορεί να από τελέσει τη βάση για την μορφοποίηση μιας εναλλακτικής πρότασης που να προάγει ουσιαστικά την διατήρηση της φυτογενετικής κληρονομιάς και της διατροφικής αυτάρκειας και ασφάλειας.

Η συλλογική μετάφραση και επιμέλεια στα ελληνικά (Δεκέμβριος 2013) είναι μια πρωτοβουλία των:
Ηλιόσποροι - www.iliosporoi.net
Πελίτι - www.peliti.gr
BiotechWatch - www.biotechwatch.gr
Άδεια χρήσης creative commons (2013), για ελεύθερο κατέβασμα και ελεύθερη μη-εμπορική αναπαραγωγή και διακίνηση.

Κατεβάστε το βιβλίο στα ελληνικά εδώ

 

Η Navdanya φέρνει το Νόμο του Σπόρου, ώστε η πολυμορφία και η δημοκρατία, η αειφορία και τα δικαιώματα των ανθρώπων να πάρουν ξανά τη φυσική τους θέση -εντός του επιστημονικού και του νομικού πλαισίου που διέπουν το σπόρο, ενάντια στην κυρίαρχη τάση για τη μονοκαλλιέργεια και τα μονοπώλια την ομοιομορφία και τις ιδιωτικοποιήσεις, τον εταιρικό έλεγχο, την ποινικοποίηση της βιοποικιλότητας και των αγροτών. 

Ο Νόμος του Σπόρου θέτει την Ελευθερία του Σπόρου στο επίκεντρο -την ελευθερία του σπόρου, των αγροτών και των πολιτών- στη θέση της αθέμιτης ελευθερίας των επιχειρήσεων που επιχειρούν να διεκδικήσουν τον γενετικό πλούτο του πλανήτη ως ιδιοκτησία τους, και να ποινικοποιήσουν την ελευθερία των πολιτών. Η ελευθερία της παραγωγής-διατήρησης και ανταλλαγής σπόρων είναι ζωτικής σημασίας στην εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλαπλές κρίσεις -στη βιοποικιλότητα, στο νερό, στα τρόφιμα, στο κλίμα και στην οικονομία- όλες τους μέρος της μεγάλης κρίσης ηθικής και αξιών.