"Νομοθεσία και Σπόροι στο πλαίσιο της Κρίσης"


Ομιλητές και θεματολογία

-Κώστας Κουτής (Αιγίλοπας)
Το ελληνικό κίνημα για τους σπορους και την γεωργια της τροφης- Δικαιώματα γεωργών κα πολιτων.
-Βάσω Κανελλοπούλου (Πελίτι)
 Παραδοσιακοί Σπόροι, Νομοθεσία και Διατροφική Ανεξαρτησία.
-Γιώργος Κολέμπας (Οικοκοινότητα)
 Η κρίση και το αγροδιατροφικό ζήτημα. Υπάρχει διέξοδος;
-Βασίλης Φακουρέλης  (Δρυάδες)
Σύντομη παρουσίαση δικτύου νεολαίας για τη διατήρηση σπόρων.
-Pierre Sultana (από την Αυστριακή οργάνωση «Κιβωτός του Νώε»-www.arche-noah.org), παρατηρητής ευρωπαϊκής νομοθεσίας στις Βρυξέλλες. Η Νομοθεσία των σπόρων στις Βρυξέλλες.
-Εκπρόσωπος  υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τοποθετηση- ενημερωση του εκπροσώπου του Υπουργειου σχετικά με τη νομοθεσία.

Δελτίο τύπου
Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της κρίσης πολλοί νέοι, στρέφονται και πάλι στην πρωτογενή παραγωγή και τη γεωργία. Οι σπόροι, οι παραδοσιακές καλλιέργειες και ποικιλίες και  γενικά το  φυτικό γενετικό υλικό αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα για όλους, δηλαδή για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές και ειδικότερα για τους μικρούς γεωργούς, αλλά και για όσους επιστρέφουν σήμερα στη γη και στις πρωταρχικές αξίες και σκοπούς της γεωργίας. Οι επερχόμενες  αλλαγές στο νομικό πλαίσιο  παραγωγής και εμπορίας σπόρου και πολλαπλασιαστικού υλικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκαλούν έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς.

Οι ανησυχίες αυτές  σχετίζονται με την ελευθερία χρήσης των σπόρων, τη διάδοση των ντόπιων ποικιλιών  και των ποιοτικών και ήπιων μορφών γεωργίας, τα αναφαίρετα δικαιώματα των γεωργών και καταναλωτών και την διατροφική ασφάλεια και επάρκεια. Τέλος, υπάρχουν προβληματισμοί για το μέλλον της πλούσιας  ελληνικής γεωργικής κληρονομιάς και βιοποικιλότητας αλλά και  για το μέλλον της ίδιας της γεωργίας στη χώρα μας.
 
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον ΑΙΓΙΛΟΠΑ και το ΠΕΛΙΤΙ, οργανώσεις πολιτών που ασχολούνται με τις παραδοσιακές ποικιλίες και σπόρους και περιλαμβάνεται στην καμπάνια ενημέρωσης φορέων, πολιτών και αγροτών που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη με  πρόταση  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για ευρεία δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό.


Στην συζήτηση έχει κληθεί για τοποθέτηση -  ενημέρωση εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου.

 

Πληροφορίες

ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ, www.aegilops.gr  ( Δρ. Κώστας Κουτής, τηλ 2428094558)

ΠΕΛΙΤΙ, www.peliti.gr  ( κ. Βάσω Κανελλοπούλου, τηλ. 2297024050)