Η κρίσιμη ώρα για την νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για τους σπόρους

Πάρε μέρος στην προστασία της αγροτικής βιοποικιλότητας, των τοπικών ποικιλιών και των δικαιωμάτων των αγροτών

Ενημέρωση 8 Μαΐου 2013: Η πρόταση για τη νομοθεσία πέρασε απο την Ευρωπαϊκή επιτροπή και θα υποβληθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών προς ψήφιση. Η πρόταση περιείχε ορισμένες βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, χάρη στη πίεση εκατοντάδων χιλιάδψν ανθρώπων ανα την Ευρώπη. Παρόλα αυτά, η γενικότερη πρόταση κρίνεται ως βαθιά απογοητευτική, εστιασμένη στις ανάγκες στις ανάγκες της βιομηχανίας σπόρων, κατι που αναμένεται να βλάψει βαθιά την αγροτική βιοποικιλότητα.Η εκστρατεία για την βελτιώσβ της προτασης συνεχίζεται με συνεχείς πιέσεις στα μέλη του Ευρωπαΐκού κοινοβουλίου. Η πρόταση αναμένεται να τεθεί προς έγκριση μέχρι την επόμενη άνοιξη, ενώ η έναρξη ισχύος της νομοθεσίας αναμένεται για το 2016,

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε:

-Δελτίο τύπου απο 8 Ευρωπαΐκές οργανώσεις εδώ

-Επεξήγηση της σημασίας της νέας πρότασης εδώ

 


 

Ενημερώσου σχετικά:

Εντός του 2013 αναμένεται η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού κανονισμού για την εμπορία σπόρων και το νομικό πλαίσιο για τις τοπικές ποικιλίες. Καθώς τους τελευταίους μήνες η δημοσιοποίηση προσχεδίων έχει δώσει μια πρώτη γεύση των γραμμών που θα διέπουν την νομοθεσία, οι οργανώσεις και τα δίκτυα διατήρησης σπόρων επισημαίνουν τον εμφανή κίνδυνο για τη Βιοποικιλότητα και Διατροφική Ασφάλεια, μέσω των περιορισμών που θα εντείνονται από γραφειοκρατικές και οικονομικές αγκυλώσεις, ως προσαρμογή στις απαιτήσεις της βιομηχανίας σπόρων (για περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Τα νεώτερα είναι πως η Γενική Διεύθυνση Υγείας & καταναλωτών (DG SANCO) έχει καταθέσει μια πρόταση για την νέα νομοθεσία η οποία αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την αγροτική κληρονομιά και την ελευθερία των Αγροτών και των Σπόρων.

Από 26 Απριλίου μέχρι τις 6 Μαΐου 2013 οι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να τοποθετηθούν σχετικά με την πρόταση της DG SANCO. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία καθώς εάν η πλειοψηφία των 14 Επιτρόπων καταψηφίσει την πρόταση, αυτή θα αποδυναμωθεί σημαντικά.

 

 


 Πάρε μέρος στην εκστρατεία ώστε να μην περάσει μια νομοθεσία που θα παραβιάσει θεμελιώδη Δικαιώματα των Αγροτών και των Σπόρων:

Γράψε στην Ελληνίδα επίτροπο Μ. Δαμανάκη και ζήτησε να καταψηφίσει την πρόταση που θα καταθέσει στις 6 Μαΐου η DG SANCO:

Τα στοιχεία επικοινωνίας της επιτρόπου βρίσκονται εδώ

(μπορείτε να στείλετε στο maria.damanaki@ec.europa.eu και στα email των γραμματέων της)

[Ενημέρωση 26/4: Οργανώσεις και φορείς έστειλαν ανοικτή επιστoλή στην Επίτροπο. Η επιστολή βρίσκεται εδώ και μπορεί να συνυπογραφεί και να απόσταλθεί απο οποιονδήποτε θέλει να  πάρει μέρος στην εκστρατεία]


Συνυπέγραψε την ανοιχτή επιστολή της οργάνωσης Arche Noah (Ένωση Διατηρητών Σπόρων της Κεντρικής Ευρώπης) προς τα κέντρα λήψεων αποφάσεων της Ε.Ε.:


 Επικοινώνησε με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπούν την Ελλάδα και απαίτησε να πιέσουν ώστε να μην περάσει η πρόταση της DG SANCO και μια νομοθεσία που που απειλεί την αγροτική βιοποικιλότητα και τις παραδοσιακές ποικιλίες:

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές βρίσκονται εδώ


 

H νομοθεσία για τους σπόρους της ΕΕ αποτελεί απειλή για τη διαφορετικότητα, τους αγρότες και την ποιότητα των τροφίμων. Απαιτούμε απο τους εκλεγμένους έλληνες εκπροσώπους στην Ε.Ε. να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων!