Αποσύρεται απο τους γ.τ.ο στην Ευρώπη η BASF

H γερμανική εταιρεία χημικών και γ.τ.ο. BASF ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σταματά την ανάπτυξη και της εμπορία των γ.τ. καλλιεργειών στην Ευρώπη και θα μεταφέρει το ερευνητικό της πρόγραμμα πιθανότερα στην Αμερικάνικη ήπειρο. Στην ανακοίνωσή της, η BASF αναφέρει  πως σταματάει επίσης την εμπορευματοποίηση της γ.τ. πατάτας Amflora, η καλλιέργεια της οποίας είχε πάρει άδεια το 2010 από τον John Dalli, Επίτροπο Υγείας και Καταναλωτών. Από το πρώτο κίολας έτος καλλιέργειας της η amflora είχε βρεθεί επιμολυσμένη με μια μη-εγκεκριμένη γ.τ. ποικιλία πατάτας και παρτίδες της αποσύρθηκαν απο την αγορά.

Η απόσυρση της BASF από το βιοτεχνολογικό της πρόγραμμα και την ανάλογη αγορά σε Ευρωπαϊκό έδαφος θεωρείται ένα ακόμα ένα “καρφί στο φέρετρο” των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ευρώπη. Από το 2004 ακόμη, η εταιρεία “απειλούσε” την γερμανική κυβέρνηση πως αν δεν δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη του βιοτεχνολογικού της προγράμματος και της χωρίς εμπόδια εισόδου των γ.τ.ο. στην Ευρωπαϊκή αγορά. Στην τωρινή συγκυρία, η εταιρεία παρουσιάζει την απόσυρση της σαν απώλεια πολύτιμου επιστημονικού κεφαλαίου για την Ευρώπη.

“Οι λόγοι της αποτυχίας των προϊόντων της BASF στην Ευρώπη “ δηλώνει ο Ignacio Chapela, καθηγητής Αγροοικολόγίας στο πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια “είναι πολλοί και  διαφορετικοί, ωστόσο η θεμελιώδης αλήθεια βρίσκεται στο ότι κατά τη διάρκεια των  τελευταίων δεκαετιών κανένα πραγματικό όφελος δεν έχει αντισταθμίσει τις αποδεδειγμένες βλάβες που προκαλούνται από γ.τ.ο.”

Διαβάστε σχετικά:

 -Διαμαρτυρίες για την έγκριση γ.τ. ποικιλίας απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

BiotehWatch.gr
Ιανουάριος 2012